Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Nadzienie
- 2 żółtka
- 150 g śmietany 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g cukru
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 80 g masła, pokrojonego w kawałki
- 25 g orzechów laskowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe, zemleć 10s/obr. 9
2. Dodać masło, cukier, jajko i mąkę, wyrobić 30s/obr 5. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.
3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°[/b]C
4. Rozwałkować ciasto w okrąg (ok. 26cm), włożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy do tart (ok 24cm). Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia, rozsypać na nim suszony groch (lub podobny produkt) i piec w piekarniku w temperaturze 180°[/b]C przez 15 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć suszony groch i papier do peiczenia. W piekarniku zmniejszyć temperaturę do 120°[/b]C. - 5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 6s/obr 8.
6. Dodać śmietanę, podgrzać 6 min/90°[/b]C/ obr 2.
7. Dodać żółtka i cukier, wymieszać 1 min/ obr. 3. Otrzymane nadzienie wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 120°[/b]C przez 30-35 min. Podawać wystudzone. [/b][/b]
Ciasto
Nadzienie
Porady
Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.
Na wierzch można posypać wiórki białej czekolady, orzechy lub bitą śmietanę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Tarta sama w sobie jest bardzo dobra, chociaż dodałabym do niej 150g gorzkiej i chociaż 50g mlecznej czekolady - gorzką bardzo czuć.
Ciasta nie trzeba wałkować, można je ręką rozpłaszczyć w naczyniu na tartę. Przy próbie wałkowania kruche ciasto się bardzo rozwala, nie da się go przenieść do blachy.
wyszła bardzo dobra - polecam
Are you sure to delete this comment ?