Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Szybkie ciasto z jagodami/borówkami
ciasto
- 200 g cukru
- 1 cytryna, starta skórka
- 120 g masła, miękkiego
- 100 g sera
- 2 jajka
- 270 g mąki, tortowej
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypty soli, drobnej
- 75 g mleka
- 300 g jagód lub borówek świeżych
lukier
- 3 łyżki masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryn
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180 oC
- Cukier wymieszać ze skórkę z cytryny i rozcierać placami, aż cukier zwilgotnieje.
- dodać masło, cukier ze skórką cytrynową, ser wymieszać 15 s/obr. 4
- dodać 1 jajko i 2 łyżki mąki, wymieszać 15 s./obr. 4
i tak samo z drugim jajkiem i 2 łyżkami mąki - dodać pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać 20 s/obr. 4
- jagody/borówki oprószyć mąką, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką
- Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. - Lukru:
masło roztpić
Wymieszać razem cukier puder, roztopione masło, sok z cytryny i aromat. Gotowym lukrem polać ciasto i odstawić do jego zastygnięcia. Szybkie ciasto z jagodami podawać pokrojone na grube plastry.[/size]
Ciasta:
Porady
Przepis pochodzi ze strony Mała Cukierenka, tylko przystosowany na Thermomix
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ja do lukru dodałam 70 gramów cukru i wystarczyło na całe ciasto i nie dodałam mleka, bo w przepisie nie ma info gdzie go dodać.....nie wiem jakie jest z mlekiem, ale bez mleka jest bardzo dobre....
A co z tym mlekiem i sodą nie ma informacji na jakim etapie je dodać w przepisie?
Ile mąki trzeba dać?
Are you sure to delete this comment ?