- TM 5
Składniki
Beza( na wierzch szarlotki)
- 4 białka
- 250 gramów cukru(drobnego krysztau)
- 1 łyżek soku z cytryny
- 100 gramów orzechy włoskie, posiekane niezbyt drobno
Do posypania
- 2 łyżki bułka tarta
- 50 gramów mielone(niezbyt drobno)orzechy włoskie, 6s/obr.6-7
Farsz
- 1 laski wanilii, zmielić z cukrem 20s/obr.10
- 200 gramów cukru
- 700 gramów jabłka szarlotkowe, zemleć w dwóch porcjach 5s/obr.5
Ciasto
- 4 żółtka, białka zachować na bezę
- 1 cytryna, skòrka, cytryna wyszorowana i sparzona
- 300 gramów mąki pszennej, polowę stanowi krupczatka(niekoniecznie)
- 150 gramów masła, pokrojone na kawałki
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przyrząić kruche ciasto:
- składniki umieścić w naczyniu miksującym 20s/5
- ciasto schłodzić
- 2/3 ciasta użyć na wyłożenie dna tortownicy
- 1/3 ciasta użyć do wyłożenia wieżchu ciasta
- nagrzać piekarnik do 250 C
- podpiec ciasto w tortownicy a następnie posypać je połową mieszanki orzechów i bułki tartej
- wyłożyć jabłka uduszone z cukrem i wanilią
- posypać pozostałą częścią mieszanki orzechów i bułki tartej
- przykryć płatkami ciasta i dopiec
- ubić pianę z białek 4min./obr.3,5 ,pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, orzechy, sok z cytryny
- gdy ciasto jest prawie gotowe-nałożyć pianę z białek, zmniejszyć grzanie piekarnika do minimum i wysuszyć
- Wystudzić w otwartym, zgaszonym piekarniku
Wykonanie ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?