








- TM 31
Składniki
- 150 gramów mąki
- 230 gramów cukru + ile trzeba
- 190 gramów kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1200 gramów jablek, kwasnych, obranych i pokrojonych na kazde na 8 czesci
- 200 gramów miekkiego masla lub margaryny
- cynamon mielony
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wlaczyc piekarnik: 180°. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc make, kasze, 230g cukru i proszek: kilka sek /
"Obroty wsteczne" / obr 3. Zwazyc, podzielic na 3 czesci. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc jablka: 2sek / obr 6 (podzielic na 2 czesci, miksowac po polowie). Tortownice natluscic, posypac kasza manna, wysypac ròwno 1 czesc sypkiej mieszanki. Na to wylozyc polowe jablek, posypac cukrem, nastepnie cynamonem. Na to posypac 2 czesc sypkich skladnikòw, nastepnie - jablka - cukier - cynamon. Posypac ostatnia czescia sypkich skladnikòw. Wszystko , tzn. caly wierzch, dokladnie pokryc kawalkami masla (margaryny). Piec w nagrzanym piekarniku : ok. 45min / najpierw 180°, pod koniec 200° - powierzchnia musi sie troche zrumienic.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre i mega szybkie. Też jabłek nie sypałam cukrem. I połowa tego cukru co w przepisie i słodkie.
pyszne
ciasto wyborne. robiłam dla gości i jeszcze ciepłe szybko zniknęło. Dodałam sporo cynamonu i mniej cukru
Bardzo udane ciasto! Dziękuje za przepis
Miałam mało czasu i imprezę rodzinna, zdecydowałam się na ten szybki i polecany przepis i się nie zawiodłam.
Zmniejszylam ilość cukru do 200 g (było słodkie, cały cukier dodałam do mieszanki, jabłek nie posypywałam), zużyłam również mniej masła mimo iż na każdej ze środkowych warstw kładłam kilka kawałków oraz przykryłam cały wierzch (twarde masło z lodówki kroje przy użyciu łopatki do krojenia sera żółtego), cynamon dodałam zarówno do mieszanki jak i do jabłek.
Pycha! Zapisuje przepis i teraz takie szarlotki będą u mnie
Mruczaca:a jaki przepis polecasz na szybkie ciacho z jabłkami?
Bardzo dobra i super szybka
Robiłam już kolejny raz.Tym razem miałam słodkie jabłka więc cukru o wiele mniej a na warstwę jabłek wcale.Masło pomiędzy warstwy też dałam a na górę wiórki kokosowe😜😜Pychotka.
To ciasto jest rewelacyjne nawet z papierówkami, które są suche i kwaśne. Wcale nie trzeba zwiększać ilości cukru.
Polecam dorzucić jeszcze gdzieniegdzie rodzynki lub orzechy
Jeżeli jabłka są zbyt mokre (puściły sok zanim się je wrzuciło do ciasta) to nie dodawajcie tego soku, a kolejne warstwwy jabłek posypcie jeszcze odrobiną bułki tartej, która wchłonie sok z powstały w czasie pieczenia.
Właśnie zrobiłam, ale mam mieszane uczucia. Dałam dużo mniej cukru (100g), nie sypałam nim jabłek, a ciasto wyszło obrzydliwe słodkie. Konsystencja i chrupanie nieprzerobionej kaszy manny mnie odrzuca, czuję, że skończy się na bólu brzucha, wyjadam jabłka ze środka. Niestety prawdopodobnie nie powtórzę tego przepisu
Ostatnio robiłam inny, szybki przepis na jabłecznik i nie mogłam odejść od blachy. A tu... szkoda tylu pysznych jabłek 
właśnie usypałam ciasto
wg receptury Mrelka 100
jestem w szoku
wymieszanie suchych skłaników zajęło mi minutę, jabłek nie obierałam, wydrążyłam środki i rozdrobiłam w termomisiu - to klejne 3 min. Przesypanie na blaszkę i pocięcie masła na wierzch to najbardziej pracochłonne zadanie - 4 min.
piekarnik nie zdążył się nagrzać, a ciasto już w blaszce czekało
efekt przerósł moje oczekiwania