- TM 5
Składniki
ciasto
- 500 gramy mąka pszenna, przesiana
- 250 gramy margaryna, ewent. masło 82% tł.
- 50 gramy cukru
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia, (płaskie łyżeczki )
- 16 gramy cukier waniliowy, (1 opakowanie)
- 5 żółtek
- 3-4 łyżki kwaśna śmietana, 18% tłuszczu
piana:
- 5 białek
- 120 gramy cukier
- 2 łyżki maka ziemniaczana, (czubate łyżki)
- 1 szczypty soli, drobnej
dodatkowo
- 1000 gramy mus jabłkowy
- 1000 gramy jabłka
- cukier waniliowy, do posypania jabłek
- cynamon, mielony, do posypania jabłek
- Cukier puder, do posypania ciasta
- 1 torebki budyń śmietankowy, w proszku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wymieszac w"Blokada naczynia miksującego" 30 sek./obr. 5,nastepnie zagnieść ciasto w kule i podzielić na 2 części
(2/3 - to będzie spód i 1/3 - to będzie kruszonka). Następnie dobrze schłodzić w lodówce min. 40 min. Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub rozdrobnic w"Blokada naczynia miksującego" 20 sek/ obr 10 (wczesniej podzielic na male kawalki)2. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia skubiemy trzeby lub w naczyniu rozdrabniamy aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem.
- 3. Piana: do "Blokada naczynia miksującego" wkladamy matylek i wlewamy bialka dodajac sol. Białka mocno ubijamy, 4min/obr. 3,5 następnie dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając. Jak już wykończymy składniki wykładamy pianę na mus z jabłek.
- 4. Na pianę wykładamy pozostałą część ciasta (czyli 1/3 - to będzie kruszonka). Ciasto również skubiemy - nie musi być ono nałożone bardzo dokładnie, przez ciasto będzie prześwitywać piana.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego 180°C na 40-45 min.
Po upieczeniu jak ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem. - Mus:
sposob wykonania dowolny, moze byc gotowy, kupczy.
Jak pokroila jablka w plastry, wycielam gniazda, pokroila w kwadraciki, dodalam musu i budyniu, wszystko wymieszalam
ciasto:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wczoraj zrobiłam a jabłek antonowki(z moich drzewek) i jest cudowny,przepyszny.Zostało odrobinkę.
Jutro ponownie przygotuję.
Szarlotka pyszna, tylko za dużo mąki ziemniaczanej do białek w przepisie i wychodzi guma zamiast bezy
Nie bardzo rozumiem jak powstaje ten mus. Nie planuję go kupować tylko zrobić. To wtedy jak?
Przepyszna szarlotka. Mąż zjadł pół blachy dzisiaj maniak szarlotki
Giotta: cytuje z przepisu "Jak pokroila jablka w plastry, wycielam gniazda, pokroila w kwadraciki, dodalam musu i budyniu, wszystko wymieszalam".
Do jabłek dodała mus więc wygląda na to ze 1kg jabłek i 1kg musu z jabłek.
Lenuszka: polecam prażone jabłka
Mam pytanie w związku z musem i jabłkami- to oddzielnie 1000 g musu i oddzielnie 1000 g jabłek - czy i to i to - czyli wlasciwie 2000 g jabłek?
Lenuszka: wystarczy jabłka zetrzec na tarce i udusic ,albo tylko pokroic na mniejsze kawali i udusic
Czy można zastąpić czymś mus?
Are you sure to delete this comment ?