thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 24/11/11
zmieniono dnia: 01/12/11

Składniki

  • Ciasto:
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 1¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 1½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka winnego octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 ml czerwonego barwnika w płynie
  • Masa:
  • 2 opakowania serka kremowego, Philadelphia lub Mascarpone (1 opakowanie - 300 g)
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1¼ - 1½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto:


    1. Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.*


    2. Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.


    3. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" jajka lekko roztrzepać, obr.2  dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia obr.2.


    4. Składniki suche dodać doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" do składników mokrych, mieszać obr.2 na gładką masę.


    5. Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. szybko  wlać do ciasta, dalej wymieszając obr.2-3. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.


    6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.


    Masa:


    1. utrzeć masło na puszystą i jasną masę. 3-5min/obr.1  Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i wymieszać, aby składniki się połączyły. Nie wolno zbyt długo mieszać, gdyż masa może się zważyć.


    Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. 


    Dodatkowo można posypać wierzch okruchami ciasta ścinając z placków nożem milimetrową warstwę, co jest prostą i efektowną dekoracją


     Przechowywać w lodówce.


    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny Tort Red Velvet

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 24, 2017 at 07:31

    zamiast barwnika może dać sok z buraka?

    czy ktoś tak robił?

    jakieś jeszcze wskazówki przed zrobieniem tego ciasta?

  • lutego 20, 2012 at 19:56

    w oryginalnym przepisie nie dzieli się placków. ja zaś w swoim podzieliłam każdy na 2

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • lutego 20, 2012 at 19:56

    w oryginalnym przepisie nie dzieli się placków. ja zaś w swoim podzieliłam każdy na 2

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • lutego 20, 2012 at 15:28

    Sa dwie tortownice z ciastem.  Na ile plackow trzeba kazde ciasto przekroic , zeby gruba warstwa przelozyc?przymierzam sie do upieczenia tego ciasta.

    barbarka

  • grudnia 2, 2011 at 18:30

    tak zgadzam się, też staram się unikać chemii,  ale takiego efektu nie da się osiągnąć na bazie naturalnych barwników..... a raz można zrobić wyjątek, przecież nie codzień jadamy takie torty tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • grudnia 2, 2011 at 18:27

    ja mam zasadę, że jak robię ciasto w domu to bez dodatkow chemicznych bo takie kupuję w cukierni

  • grudnia 1, 2011 at 20:47

    http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e124.htm

    tego barwnika użyłam do ciasta i nadal wszyscy żyjemy tmrc_emoticons.)

    tort robi wrażenie a smakuje wyśmienicie. ciasto jest bardzo wilgotne i smaczne

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • grudnia 1, 2011 at 20:42

    czy czerwony barwnik jest zdrowy

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: