Składniki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 300 g cukru
- 2 jajka, 3 żółtka
- 120 ml oliwy
- 1 cukier waniliowy
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynek
- 100 g kokosu
- 1 jajko, 1 żółtko
- 150 gmargaryny
- 300 g mąki pszennej
- Ciasto:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
Włożyć wszystkie składniki na ciasto do naczynia i wymieszać - poz.3- czas 30 sek.. W razie potrzeby pomóc kopystką. Ciasto wylepić na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Masa serowa:
Włożyć cukier, jajka, żółtka i cukier waniliowy do naczynia i wymieszać - poz.3-4 czas 30 sekund. Budynie wymieszać z mlekiem w misce osobno. Nastepnie przy włączonym urządzeniu na poz.3-4 wlać oliwę, dodawać ser i wlać wymieszane budynie z mlekiem - ogólny czas 2-3 minuty. Masa jest dość rzadka. Do masy dodać rodzynki i skórkę pomarańczową i wymieszać kopystką.
Tak przygotowaną masę wylać na ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i wstawic ciasto na 1 godzinę - nie mozna zaglądać do piekarnika podczas pieczenia.
Pod koniec pieczenia przygotować kokos - cztery białka, które nam zostały włozyc do naczynia założyc motylek i ubić - czas 3 min. obr poz.4. Po 2 minutach ubijania wsypać 4 łyżeczki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodać 100 g kokosu i wymieszać kopystką.
Po godzinie pieczenia sernik wyjąć z piekarnika i posmarować go pianą z kokosem i piec ponownie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Ciasto jest bardzo smaczne i mokre. Polecam na szczególne okazje. Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Najlepszy sernik na świecie !!! Pychota Tylko wierzch robię bez kokosu.
Po prostu pycha
Ciekawie podano składniki. ...
Sernik przepyszny ,tylko wierzch robię bez mąki ziemniacznej
Serniczek pyszny, dzięki za przepis. Co prawda coś mi wierzch nie wyszedł ale się poprawię następnym razem
Sernik rewelka polecam
Dziekuje Monisiu ciesze sie, ze serniczek smakowal. Pozdrowionka i milego dzionka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Miałam się dopisać , ale szkoda słów pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>mniammmmmmmmmmmmmm. Uratowałam jeszcze dwa kawałeczi na jutro do drugiego śniadanka. " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" width=19 height=19>
Tak masz rację Rude, serniczek jest pyszny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
hej,
sernik jest przepyszny ja też go robię i u mnie nazywa się - sernik pod kokosową pierzynką
Are you sure to delete this comment ?