Składniki
SPÓD BROWNIES
- 115 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru
- 2 jaja kurze, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukier waniliowy
- 115 g mąki pszennej
MASA SEROWA
- 750 g twarogu mielonego, dwukrotnie
- 5 jajek
- 250 ml śmietanki 30%
- 200 cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g drobinek czekoladowych, lub posiekanej czekolady
POLEWA CZEKOLADOWA
- 50 g Czekolady gorzkiej
- 50 g Czekolady mlecznej
- 40 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do zwykłego garnka włożyć masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu aż powstanie gładka czekoladowa masa. Odstawić do przestudzenia.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wbić całe jajka. Ubijać obr. 4 jednocześnie powoli dodając cukier. Kiedy jajka będą puszyste zmiejszyć obroty na 2 i powoli dodawać masę czekoladową.
3. dodać przesianą mąkę i wymieszać na obr.2 do połączenia składników.
4. Ciasto wlać do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem.
5. Piec 25 min. w temp. 180 st.C
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć ser i wbić jajka. Zmiksować na obr.4 aż ser nie będzie miał grudek. Dodać cukier i zmiejszyć obroty na 2. Miksować tylko do połączenia składników
2. Dodać śmietankę, ekstrakt lub cukier waniliowy i wymieszać. Na konieć dodać groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. Wymieszać.
3. Masę wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły)
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 st. C i piec ok. 1,5 godz. w *kąpieli wodnej, aż wierzch sernika będzie ścięty. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić min. 3 godz. w lodówce, a najlepiej całą noc.
*Nowa metoda pieczenia serników polecana przez Dana Leparda; sernik pieczemy w niższej temperaturze, dłużej, dzięki temu nie pęka. Warto wypróbować!
** najlepiej 1 poziom w piekarniku niżej postawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą
1. Czekolady i masło umieścić w szklanej lub metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik
SPÓD BROWNIES
MASA SEROWA
POLEWA CZEKOLADOWA
Porady
Pierwszy raz piekłam sernik metodą kąpieli wodnej i od tej chwili tak zostanie. Sernik piecze się długo, ale za to jest równiutki, nie pęka i nie opada.
A ten sernik jest niezwykle kremowy i bajecznie czekoladowy po prostu niebo w gębie!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zaciekawił mnie, właśnie siedzi w piekarniku I już nie mogę się doczekać 🙂 Ciekawa jestem, czy przebije ten z kajmakiem 🙂
Świetny sernik !!! Wyszedł znakomicie !!! Wypóbowałam wariant z serkiem mascarpone - też bardzo dobry.
Przepis ciekawy.... spróbowałam 😊
Polecam ...... a następnym razem zrobię ale bez czekolady w serze. .. gdyż dla nas było już zbyt dużo mimo ,że dużo piekę ciast czekoladowych. ..
Przepis trafiony😁proponuje zaprosić gości na sernik gdyż jest go dużo
Niebo w gębie - przepyszny!!!
Witam, sernik wyszedł rewelacyjnie, smak nieziemski
dodalabym tylko technicznie zeby najpierw pokruszyc czeko w termomixie i zostawić w oddzielnym naczyniu na pózniej. A czeko z masłem tez w termo robiłam.
wyszlo mi za dużo ciasta i serowe nie zmieściło sie do blachy wiec dorobiłam spodu i upiekłam 9 babeczek
bardzo polecam - połączenie brownie i sernika z czekolada dało rewelacyjny efekt
[[wysiwyg_imageupload:2617:]]
[[wysiwyg_imageupload:2616:]]
REWELACYJNY,idealnie się komponuje z tym spodem brownies ,wszystko co lubię
Dziękuję za szybką odpowiedź. Dzięki niej ten sernik stał się przebojem świątecznego stołu - pyszności! Polecam i dziękuję za przepis. Tylko piekłam dłużej, ponad 2 godziny, bo po półtorej na środku był lej jak po bombie, ale później wszystko ładnie i równo wyrosło.
Dziękuję za ten przepis
Standardowych wymiarow ok 26cm
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Witam,
Jak duża tortownica potrzebne będzie na te proporcje?
Pozdrawiam
wyglada bardzo smakowicie. uwielbiam sernik a jeszcze bardziej czekoladę... na pewno wypróbuje. może nawet upiekę jutro na świeta...
Are you sure to delete this comment ?