- TM 31
Składniki
Ciasto
- 250 gramów marchewki, obranej i pokrojonej na kawałki
- 4 jajka
- 420 gramów cukru, (ok 2 szklanki)
- mąki, 2 szklanki
- oleju, 1 szklanka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki Sody spożywczej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 gramów rodzynek
- 100 gramów orzechów, pokruszonych (ale nie bardzo brobno)
Polewa:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki zimnej wody
- 8 łyżeczek cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Marchewke wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić 5s/obr.5, zgarnąć ze ścianek i rozdrobnić jeszcze 3s/obr.5. Rozdrobnioną marchewkę przełożyć do miski, a naczynie miksujące opłukać i wytrzeć do sucha.
2. Założyć motylek, i do naczynia miksującego włożyć jajka i cukier. Ucierać 2min/obr.3. Zdjąć motylek
3. Do puszystej masy dodawać na przemian mąkę i olej jednocześnie mieszając ok 2-3 min/obr.3
4. Dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, połowę rodzynek i połowę pokruszonych orzechów oraz rozdrobnioną marchewkę. Mieszać 1,5-2 min/ obr.3 (na początku można pomóc mieszając dodatkowo kopystką)
5. Ciasto wylać do wyłożonej papierem blachy (25x35). Piec ok.45 min w temp.180 stopni
Polewa:
Polewę najlepiej robić jak już ciasto będzie upieczone i zimne
1. Do czystego naczynia miksującego włożyć składniki i podgrzać do rozpuszczenia cukru temp.50 stopni/ok 1 min/ obr.1-2 (gdy cukier się rozpuści i polewa połączy można wyłączyć wcześniej lub też gdy się nie rozpuści cukier podgrzewać dłużej)
2. Ostudzone ciasto polać ciepłą polewą i obsypać pozostałymi rodzynkami i pokruszonymi orzechami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Uwielbiam takie ciacha. Super przepis "Blokada naczynia miksującego"
Ciasto bardzo dobre. Upiekłam z pewną modyfikacją- dałam szklankę mąki orkiszowej pełnoziarnistej i szklankę mąki pszennej oraz pół szklanki oleju rzepakowego i poł szklanki oleju kokosowego. Zmniejszyłam też sodę i proszek do pieczenia- dałam po łyżeczce. Pyyyycha
Wyszło idealnie. Jeszcze szybciej zjedzone
Jestem w trakcie robienia ciasta
Potwierdzam bardzo pyszne ciasto i proste Ja zrobiłam z polewą z czekolady gorzkiej i posypałam migdałami. Pycha
Robione kilkakrotnie - i zawsze smaczne i zawsze wychodzi, długo zachowuje swieżość i właśnie za chwilę znowu robię bo składniki tez zawsze w domu. polecam smiało
bardzo dobre ciasto i prosty przepis
Are you sure to delete this comment ?