- TM 5
Składniki
polewa
- 1 czekolada mleczna
- 30 gramów mleka
- 20 gramów margaryny
krem
- 500 gramów mleka
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 20 gramów mąki pszennej
- 2 żółtka
- 125 gramów masła
- 125 gramów margaryny
- 130 gramów cukru pudru
masa
- 450 gramów śliwek suszonych(posiekanych drobno)
- 70 gramów wódki czystej
- 50 gramów wody
- 200 gramów orzechów włoskich
- 1 czekolada gorzka
- 1 czekolada mleczna
- 120 gramów mleka
biszkopt orzechowy
- 30 gramów bułki tartej
- 40 gramów mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 gramów zmielonych orzechow wloskich
- 80 gramów cukru
- 4 jaja
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Właczyć piekarnik 180 stopni.Do"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek i dodać jajka i cukier ,założyć miarkę i ubijać 5min /50stopni /obroty 4
ubijać 4 min /obroty 4/ bez miarki
Dodać do"Blokada naczynia miksującego" pozostałe składniki i wymieszać 2 sek/obr3
przełożyć na dużą foremkę i piec ok 25 min
do śliwek dodać wodę i alkohol,wymieszać i zostawić szczelnie zamknięte( na ok 12 godz).
wrzucić do"Blokada naczynia miksującego" orzechy 1-2 sek /obroty 7,przełożyć do innego naczynia
wrzucić do"Blokada naczynia miksującego" połamaną czekoladę i miksować 3 sekundy /obr 7
dodać mleko nałożyć miarkę i podgrzewać 2,5 min/60 stopni/obroty 2
wtawić do wody naczynie na 2 minuty żeby troszkę przestygło.
dodać orzechy i śliwki i mieszać"Obroty wsteczne" 7sekund /obroty 3
masę wyłożyć na biszkopt
wszystkie składniki poza cukrem i masłem i margaryna zagotować w "Blokada naczynia miksującego" 7min /100 stopni/obroty 3
przełożyć bo innego naczynia i wystudzić
tłuszcz i cukier utrzeć w "Blokada naczynia miksującego" 3 min/obroty 4
założyć motylek do "Blokada naczynia miksującego" ustawić obroty 1-2 i stopniowo dodawać przez otwór budyń,następnie wyłożyć krem na masę śliwkowo-orzechową
wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" połamaną czekoladę i zmiksować 3 sek./obroty 7
dodać pozostałe składniki i podgrzewać 1,30 min/60 stopni/obroty 2
przestudzić,następnie polać ciasto
biszkopt orzechowy
masa
krem
polewa
Porady
na dużą blachę lepiej zrobic podwójną porcje kremu.
biszkopt można napnczować(80 gram wrzącej wody + płaska łyżka cukru,)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
smakowicie wygląda, muszę zrobić
do sprobowania
ciasto przepyszne, smakowało wszystkim gościom
tak-schłodzony.najlepiej ciasto złożyć dzień wcześniej i wstawić do lodówki-lepiej się kroi
Moze to oczywiste ale dobrze jest dodac budyn schlodzony do masla utartego z cukrem. Wlasnie placek studzi się Wyglada smacznie
Przepyszne ciasto, palce lizać.
Nie mogłam przestać jeść, taakie pyszne (jadłam ciacho zrobione przez autorkę przepisu)
Super ciasto polecam
Are you sure to delete this comment ?