thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
13h 0min
Czas całkowity
13h 45min
porcja/porcje/porcji
28 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

polewa

  • 1 czekolada mleczna
  • 30 gramów mleka
  • 20 gramów margaryny

krem

  • 500 gramów mleka
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 20 gramów mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 125 gramów masła
  • 125 gramów margaryny
  • 130 gramów cukru pudru

masa

  • 450 gramów śliwek suszonych(posiekanych drobno)
  • 70 gramów wódki czystej
  • 50 gramów wody
  • 200 gramów orzechów włoskich
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • 120 gramów mleka

biszkopt orzechowy

  • 30 gramów bułki tartej
  • 40 gramów mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 gramów zmielonych orzechow wloskich
  • 80 gramów cukru
  • 4 jaja

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    biszkopt orzechowy
  1. Właczyć piekarnik  180 stopni.DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek i dodać jajka i cukier ,założyć miarkę i ubijać 5min /50stopni /obroty 4

  2. ubijać 4 min /obroty 4/ bez miarki

  3. Dodać doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  pozostałe składniki i wymieszać 2 sek/obr3

  4. przełożyć na dużą foremkę i piec ok 25 min 

  5. masa
  6. do śliwek dodać wodę i alkohol,wymieszać i zostawić  szczelnie zamknięte( na ok 12 godz).

  7. wrzucić doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" orzechy 1-2 sek /obroty 7,przełożyć do innego naczynia

  8. wrzucić doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" połamaną czekoladę   i miksować  3 sekundy /obr 7

  9. dodać mleko nałożyć miarkę i podgrzewać 2,5 min/60 stopni/obroty 2

    wtawić do wody naczynie na  2 minuty żeby troszkę przestygło.

  10. dodać  orzechy i śliwki i mieszaćObroty wsteczne"Obroty wsteczne" 7sekund /obroty 3

  11. masę wyłożyć na biszkopt

  12. krem
  13. wszystkie składniki poza cukrem i masłem i margaryna zagotować  w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 7min /100 stopni/obroty 3

  14. przełożyć bo innego naczynia i wystudzić 

  15. tłuszcz i cukier utrzeć w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  3 min/obroty 4

  16. założyć motylek do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ustawić obroty 1-2 i stopniowo dodawać przez otwór budyń,następnie wyłożyć krem na masę śliwkowo-orzechową 

  17. polewa
  18. wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" połamaną czekoladę i zmiksować 3 sek./obroty 7

  19. dodać pozostałe składniki i podgrzewać 1,30 min/60 stopni/obroty 2

  20. przestudzić,następnie polać ciasto 

Porady

na dużą blachę lepiej zrobic podwójną porcje kremu.

biszkopt można napnczować(80 gram wrzącej wody + płaska łyżka cukru,)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Śliwkowo orzechowy

Wydrukuj:

Komentarze