thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/04/22

Składniki

  • Ciasto
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie
  • 5 jajek
  • 1000 g twarogu
  • 600 g mleka
  • 350 g cukru
  • 120 g oleju słonecznikowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciasto
      Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 50 s/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt, włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem (około 40 x 24 x 6 cm).

      Nadzienie
    3. Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek, do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg, dodać mleko, 250 g cukru, olej słonecznikowy, budyń waniliowy, wymieszać 1min 30s/obr.6. Masę rozprowadzić równomiernie na cieście i piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
    4. Do naczynia miksującego wsypać 100 g cukru, zemleć 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, wsypać cukier puder i sól, ubić 5min/obr.3. Po 50 minutach wyjąć ciasto z piekarnika (nadzienie wydaje się nadal płynne), dokładnie rozprowadzić pianę z białek na wierzchu ciasta i piec w piekarniku w temp. 180°C kolejne 10 minut. Pozostawić w formie na kilka godzin do ostygnięcia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik

Wydrukuj:

Komentarze