Czas przygotowania
9h 0min
Czas całkowity
10h 30min
porcja/porcje/porcji
200
g
Poziom
Średni
Składniki
spód
- 200 g herbatników
- 70 g masła
masa
- 750 g serka twarogowego w wiaderku Delfiko, ze wzg na wysoką ilość tłuszczu
- 250 g ser mascarpone
- 5 jajek
- 30 g cukru trzcinowego
- 100 g śmietanki 30%
góra solony karmel i słonecznik
- 250 g cukru trzcinowego
- 200 g śmietanki 30%
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- 30 g masła zimnego
- 1 łyżeczek soli, drobnej
- 150-200 g ziaren słonecznika, uprażyć na patelni
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 170°C. Tortownicę 26 cm lub inne naczynie np do tarty wyłożyć odpowiednio papierem do pieczenia
Do czystego naczynia miksującego włożyć hebatniki, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 4 min/70°C/obr. 1.
Dodać rozdrobnione wczesniej herbatniki i nastawić 15 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy/naczynia i rozprowadzić po całej powierzchni dna i pouciskać. Umyć naczynie. - Do naczynia miksującego dać serek twarogowy, serek mascarpone i jajka, cukier iśietnkę wymieszać 40 s/obr. 5. Masę serową wolno przelać na spód.
Piec 20 min (170°C), po zmniejszyć temp. do 120°C i piec 70 min (120°C). Zostawić do ostudzenia na min. 2 godz.
W czasie kiedy piecze się senik przygotować solony karmel. Ja odpalam przepis na solony sos karmelowy z przepisu lody z solonym karmelem bo nie ma trybu na karmelizowanie.
Słonecznik prażę na pateli aż lekko zbrązowieje i pachnie.
Smarujemy upieczony sernik po tym jak wystygnie w piekarniku i wsdzamy na kilka godzin do lodówki bo na zimno jest najsmaczniejszy.
Przyjemności! Dajcie znać jakie wrażenia
Solony sos karmelowy
następnie wstawić do lodówki do stężenia na 5-8 godzin.
spód
masa i góra
Porady
solony karmel zrób z przepisu na lody z solonym karmelem
możesz zrobić też w wersji mini serniczki w mniejszych formach lub muffinkach
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Milena-z-tm:dziękuję i serdecznie pozdrawiam 🤗
Anita Rączka przedstawiciel handlowy Thermomix Koszalin zachodniopomorskie
Wenger:bardzo mi miło, dziękuję 💚
Anita Rączka przedstawiciel handlowy Thermomix Koszalin zachodniopomorskie
PRZEPYSZNE!!!!!!!
Pyszne ciasto, idealne do niedzielnej kawy 😋