thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasteczkowy spód

  • 50 g masła
  • 185 g herbatników

Masa serowa

  • 150 g białej czekolady
  • 500 g twarogu, półtłustego
  • 80 g śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 40 g cukru

Solony karmel wykonanie w TM6

  • 250 g cukru
  • 200 g śmietany 30%
  • 30 g wody
  • 30 g masła, w jednym kawałku
  • 1 szczypty soli

Dodatkowo orzeszki solone do dekoracji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasteczkowy spód
  1. 1. Do naczynia miksującego włozyć masło, rozpuścić 2,30min/60'/obr.1,5
    2. Dodać herbatniki, rozdrobnić 15s/obr.5. Przełożyć do tortownicy (18cm), wyłożonej papierem, ok 0,5 cm poniżej górnego rantu tortownicy (pokryć ciastkami dnoi boki tortownicy). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
    3. Piekarnik nagrzać do 160'C, wstawić dużą blache i wlać do niej wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej.
  2. Masa serowa
  3. 4. Do naczynia włożyć czekolade, połamaną w kostki, rozdrobić 10s/obr.5. Czekolade zgarnąć na dno, rozpuścić 3 min/55'/obr.1,5
    5. Dodać ser pokrojony na kawałki i pozostałe składniki na masę, wymieszać 1,5min/obr.5 (masa powinna być gładka, w razie potrzeby wydłużyć czas mieszania o 20s).
    6. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód. Piec w 160' w kąpieli wodnej, 80 min.
    7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia
  4. Solony karmel
  5. 8. W TM przygotowujemy karmel wg przepsiu na sos karmelowy i dodajemy szczypte soli, ta porcja wystarczy na dwa serniki. Jeżeli nie mamy TM6, sos karmelowy trzeba przygotować tradycyjnie w rondelku.

    Karmel wylewamy na ostudzony sernik i dekorujemy orzeszkami.

Porady

Tortownica 18cm, tortownice można okleić folią aluminiową, jeżeli nie jesteśmy pewni czy jest szczelna

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z solonym karmelem (18cm)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy