Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Wariant Sernik

  • Ciasto
  • 100 g margaryny
  • 25 g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie
  • 750 g twarogu
  • 5 żółtek
  • 500 g mleka
  • 200 g cukru
  • 90 g oleju słonecznikowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 łyżek cukry waniliowego
  • Piana
  • 1 szczypta soli
  • 5białek
  • 100 gramówcukier puder

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie


    1. Ciasto
      Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.

    2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/ Closed lid / Dough mode. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt, włożyć do prostokątnej formy.

      Nadzienie

    3. Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek, do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg, dodać mleko, cukier, olej słonecznikowy, budyń waniliowy, wymieszać 2min s/obr.6. Masę rozprowadzić równomiernie na cieście i piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    4. Do naczynia miksującego wsypać 100 g cukru, zemleć 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.

    5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, wsypać cukier puder i sól, ubić 2 min/obr.3. Po 50 minutach wyjąć ciasto z piekarnika (nadzienie wydaje się nadal płynne), dokładnie rozprowadzić pianę z białek na wierzchu ciasta i piec w piekarniku w temp. 180°C kolejne 10 minut. Pozostawić w formie na kilka godzin do ostygnięcia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z rosą

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?