thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
77h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Polewa

  • 70 gramów masła
  • 120 gramów orzechów włoskich
  • 70 gramów cukru
  • 120 gramów śmietany 30%

Masa serowa

  • 150 gramów cukru
  • 1000 gramów twarogu
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczek cynamonu
  • 5 jajek
  • 300 gramów dyni

Kruchy spód

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko
  • 50 gramów cukru
  • 70 gramów masła
  • 130 gramów mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruchy spód
  1. Skłądniki umieszczamy w naczyniu miksującym  i wyrabiamy 1min./ obr3.

    Ciasto zagnaitamy w kulę i wkładamy na godzinę do lodówki

  2. Masa serowo- dyniowa
  3. 1. W naczyniu miksującym umieszczamy dynię pokrojoną na kawałki i rozdrabniamy 5s./ obr.5.

    2. Nastepnie dusimy 5min./ 100 stopni/ obr.1

    3. Przekładamy do innego naczynia.

     

    4. Do naczynia wyspujemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka.

    5. Ubijamy 4min./ obr.4.

    6. Po 2 min dalej ubijając dodajemy twaród a na sam koniec dynię.

     

     

     

  4. Przygotowanie
  5. 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

    2. Tortownicę o średnicy ok 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kruchy spód. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut.

    3. Na upieczony spód wylewamy masę serową.

    4. Na dole piekawnika ustawiamy naczynie żarodporne z gorącą wodą .

    5. Do piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy 75 minut w 160 stopniach.

  6. Przygotowanie polewy
  7. 1. Masł ooraz cukier rozpuszczamy w naczyniu miksującym 3 min/ 70 stopni/ obr 1.

    2. Dodajemy połamane orzechy oraz wlewamy śmietanę

    3. MIeszamy całość 1 min/ 70 st./ obr.1

     

    4. Upieczony sernik wyjąć na chwilęz piekarnika, polać polewą i zapiekać jeszcze 5 min 160 stopni.

    5 Po wystygnięciu sernik wstawicna noc do lodówki. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z dynią i orzechami

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: