Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
12
osoba/osoby
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 15/02/17
zmieniono dnia: 15/02/17
Składniki
spód
- 200 g herbatników
- 70 g masła
masa serowa
- 1000 g serka śmietankowego w wiaderku, u mnie naturalny Delfiko (koniecznie tłusty a ten chyba jest najbardziej tłusty)
- 50 g miodu
- 40 g konfitury różanej / z płatków róż
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki śmietany 18%
polewa
- 2 łyżki śmietanki 30 %, typ kremówka
- 60 g białej czekolady
- migdały, ilość wg uznania; podprażyć
- 1 słoiki konfitura różana z płatków róż, mały słoiczek( jak od koncentratu)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- tortownice u mnie 26 cm wykładamy papierem pergaminowym
spód herbatniki zmielić 15 sek/obr 10 na piasek, dodać masło i w zależności od temperatury masła doprowadzić do efektu mokrego piasku (czyli albo mieszamy bez podgrzewania jak masło rozuszczone albo podgrzewamy kiedy się miesza) . Wyłożyć na spód tortownicy, wstawić do lodówki.
W tym czasie bierzemy się za masę serową B-)
masa serowa
wrzucamy do "Blokada naczynia miksującego" wszystkie sładniki z listy masa serowa 2 min/obr. 6 mieszając kopystką - ma być jednolita masa więc z sercem proszę. Jeśli nie będzie to wydłużyć czas mieszania
po wymieszaniu wylać na spód i piec w piekarniku w 170 stopniach 15 min w kąpieli wodnej (czyli umieszczamy miskę z wodą na dnie piekarnika) i kolejne 45 minut normalnie (bez miski z wodą)
zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia
polewa
w naczyniu miksującym mielimy białą czekoladę 10 sek/ obr. 10 i wlewamy śmietankę 2 min/50st/obr 3
ostygnięty sernik smarujemy powidłami, później polewamy roztopioną polewą z białej czekolady i sypiemy uprażonymi migdałami
później na 6 godzin do lodówki
i NARESZCIE można zjeść Bon appetit
Porady
białą czekolade można też szybko rozpuścić w małym garnuszku
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wyszedł genialny. Co prawda trochę go popsułam bo zamiast sera z wiaderka użyłam normalnego i był suchy, po prostu następnym razem nie dołożę mąki ziemniaczanej. Naprawdę bardzo smaczny i ciekawy przepis
Are you sure to delete this comment ?