thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
12 osoba/osoby
Poziom
Średni

Składniki

spód

  • 200 g herbatników
  • 70 g masła

masa serowa

  • 1000 g serka śmietankowego w wiaderku, u mnie naturalny Delfiko (koniecznie tłusty a ten chyba jest najbardziej tłusty)
  • 50 g miodu
  • 40 g konfitury różanej / z płatków róż
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietany 18%

polewa

  • 2 łyżki śmietanki 30 %, typ kremówka
  • 60 g białej czekolady
  • migdały, ilość wg uznania; podprażyć
  • 1 słoiki konfitura różana z płatków róż, mały słoiczek( jak od koncentratu)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. tortownice u mnie 26 cm wykładamy papierem pergaminowym

    spód herbatniki zmielić 15 sek/obr 10 na piasek, dodać masło i w zależności od temperatury masła doprowadzić do efektu mokrego piasku (czyli albo mieszamy bez podgrzewania jak masło rozuszczone albo podgrzewamy kiedy się miesza) . Wyłożyć na spód tortownicy, wstawić do lodówki.

    W tym czasie bierzemy się za masę serową B-)

    masa serowa

    wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wszystkie sładniki z listy masa serowa 2 min/obr. 6 mieszając kopystką - ma być jednolita masa więc z sercem proszę. Jeśli nie będzie to wydłużyć czas mieszania

    po wymieszaniu wylać na spód i piec w piekarniku w 170 stopniach 15 min w kąpieli wodnej (czyli umieszczamy miskę z wodą na dnie piekarnika) i kolejne 45 minut normalnie (bez miski z wodą)

    zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia

    polewa

    w naczyniu miksującym mielimy białą czekoladę 10 sek/ obr. 10 i wlewamy śmietankę 2 min/50st/obr 3

    ostygnięty sernik smarujemy powidłami, później polewamy roztopioną polewą z białej czekolady i sypiemy uprażonymi migdałami

    później na 6 godzin do lodówki

    i NARESZCIE można zjeść Bon appetit tmrc_emoticons.;-)

Porady

białą czekolade można też szybko rozpuścić w małym garnuszku

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY