- TM 5
Składniki
ciasto
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 250 g mąki przennej typ.450
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 125 g masła
- 30 g cukru
Masa serowa i piana z białek
- 1000 g twarogu
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 650 g mleka
- 120 g oleju
- 1 szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cukier wsypać do suchego naczynia i zmiksować 10s/obr. 10 i przełóżyć do innego naczynia.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić 1 min/"Ciasto" . Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną wcześniej wyłożoną papierem formę.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć twaróg, żółtka, cukier, budynie, mleko, olej i zmiksować 3 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto i piec 50 min 180stopni piekarnik ustawiony góra dół i 10 min piekarnik ustawiony tylko na dół.
Do suchego "Blokada naczynia miksującego" założyć motylek i wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać 1 min 30s/ obr. 3. Następnie ubijać 1 min. 30s/obr. 3 jednocześnie wsypując powoli cukier zmiksowany na początku. Po upływie czasu wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć pianę na ciasto i ponownie piec 10 min w 180 stopni.
Najlepiej podawać po 2 godzinach aż ciasto stężeje.
Ciasto
Masa serowa
Piana z białek
Porady
Po pół godzinie pojawiają się na wierzchu ciasta kropelki jakby rosa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pomimo mało precyzyjnego opisu zrobiłam sernik ponieważ TM mam już od 20lat i to nie problem"Ciasto" Lubię piec więc dodatkowo lekko zmodyfikowałam przepis dodając jeszcze małe opakowanie serka Mascarpone , żeby się nie zmarnował i nie zajmował mi miejsca w lodówce tuż przed świętami"Mieszanie" Sernik wyszedł piękny bo wysoki i przepychota w smaku 👌
rudoslawa
Grażyna Kamińska: Dziękuję za podpowiedź! Zdecydowanie skorzystam z tamtego przepisu. W tym niestety za dużo niejasności, dlatego nie rozumiem skąd takie dobre oceny. Albo fake, albo to po prostu ocena "Sernika rosy", a nie tego konkretnego przepisu
Dla tych, którzy będą czytać ten komentarz dorzucam link do tamtego lepszego przepisu https://www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/sernik/nvsvqlq1-44010-896312-cfcd2-g31s5690
Agnieszka Wilas: przeglądam ten przepis w 2021 roku i nadal nie wiadomo jaka wielkość blaszki :/
Magda.Lena: Dziwny komentarz... właśnie uparcie szukam w przepisie jaka blaszka i tam ani słowa O jakim przepisie Pani pisała?
Pyszny! Prawie wszyscy proszą o przepis. Dużym plusem jest też to, że nie opada😀
Robiłam już kilka razy. Sernik wychodzi smaczny
Hej, czy można zamiast ciasta dać biszkopty? Jeszcze tego sernika nie robiłam, ale chce spróbować z biszkoptami.
Pyszne smietankowe ciasto! Wyszlo dorodne i wysokie. Łatwo sie je robi goście zachwyceni, polecam !!!
Proponuję ten przepis
https://www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/sernik/nvsvqlq1-44010-896312-cfcd2-g31s5690 zawsze wychodzi
Witam:-
Jakich rozmiarów powina być blaszka?