Czas przygotowania
12h 0min
Czas całkowity
15h 0min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 17/03/21
zmieniono dnia: 18/03/21
Składniki
Spód
- 250 g herbatników, połamanych na mniejsze kawałki
- 80 g migdały, w płatkach
- 100 g masła
Masa Serowa
- 80 g orzechów pistacjowych, niesolonych
- 100 g cukru
- 150 g białej czekolady, połamanej na kawałki
- 2 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego, pistacjowego, przygotowanego w TM lub kremu pistacjowego
- 150 g śmietany, 36% tłuszczu, 30 % tłuszczu
- 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- 500 g twarogu, sernikowego, z wiaderka
- 4 jajka
Polewa
- 100 g białej czekolady, połamanej na kawałki
- 2 czubate łyżki kremu orzechowo-czekoladowego, pistacjowego- wykonanego w TM, lub kremu pistacjowego.
- 60 g śmietany, 30 % tłuszczu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp 180 st.
Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" włożyć herbatniki (250 g)
i migdały (80). Rozdrobnić 5s/obr 8.
Przesypać do innego naczynia i odstawić.
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić masło (100g) pokrojone na mniejsze kawałki,
rozpuścić- 4 min/70 st./obr. 1.
Dodać rozdrobnione ciastka z migdałami. Wymieszać 10 s/obr.3.
Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dłońmi lub przy pomocy szklanki z płaskim dnem rozprowadzić równomiernie po dnie i bokach, dociskając do ścianek, odstawić do lodówki.
Umyć i osuszyć "Blokada naczynia miksującego" - Do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" wsypać 100 g cukru. Zmielić 10s/obr10. Dodać 80 g pistacji- zmielić 12s/obr10. Dodać 150 g białej czekolady- rozdrobnić 10s/obr.8. Dodać śmietankę 30% (150g) oraz 2 łyżki kremu pistacjowego. Podgrzewać 3min/obr.2. Dodać 100 g sera mascarpone- wymieszać 10s/obr.4. Dodać 150 g sera mascarpone,500 g twarogu oraz 4 jajka. Wymieszać 10 s/obr 6. następnie zgarnąć masę ze ścian "Blokada naczynia miksującego" na dno.Ustawić obr 4/20s i stopniowo zwiększać obroty do 8. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
Piec przez 15 minut w temp 180 st. na najniższym poziomie piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temp. do 120 st i piec przez kolejne 2h. Sernik pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin- najlepiej zostawić na noc. - Do czytego i suchego "Blokada naczynia miksującego" włożyć połamaną na małe kawałki białą czekoladę (100g), dodać łyżkę kremu pistacjowego oraz śmietankę 30% (60g). Podgrzewać 4 min/70 st./"Obroty wsteczne" obr 1 (gdyby polewa wyszła zbyt gęsta- dodać 10-20 g śmietanki 30%, podgrzewać 1min/70st/"Obroty wsteczne" obr.1)
Polewę pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej. Następnie, na schłodzony sernik wylać polewę, rozprowadzić równo- można posypać orzechami- ja użyłam pistacji i migdałów.
Spód
Masa serowa
Polewa
Porady
Przepis na krem pistacjowo-czekoladowy można znaleźć na cookidoo właśnie pod tą nazwą. Można również użyć gotowego- nic nie stoi na przeszkodzie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dzień dobry chciałam tylko dopytać, w temperaturze 120 na pewno 2h? Tak długo?
Are you sure to delete this comment ?