- TM 31
Składniki
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 500 g twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 20 g żelatyny
- 200 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 200 gnaparu mocnej kawy
- 3 łyzki wódki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Upiec biszkopt:Na noże założyc motylek.Oddzielić żółtka od białek.Do naczynia miksującego wlać białka,ubić 3 min/obr.3.Dodać żółtka i cukier,ubić 2 min/obr.3.Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz łyżeczkę proszku do pieczenia,wymieszać 30 sek/obr.2.Przelać ciasto do natłuszczonej tortownicy,piec w 160 st.C ok.40-45 minut.Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa płaty.
2.W 1/3 szklance mleka namoczyć żelatynę.Pozostałe mleko zagotować,wlać do żelatyny,mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Ostudzić.
3.Do naczynia miksującego włożyć twaróg,cukier,wlać żelatynę.Wymieszać 2,5 min/obr.6.Dodać serek mascarpone,wymieszac ponownie 1 min/obr.6.
4.Kawę wymieszać z wódką.
5.Do tortownicy włożyć płat biszkoptu,nasączyć połową porcji kawy.Wlać połowę masy.Ułożyć kolejny blat ,nasączyć pozostałą porcją kawy.Wylać pozostałą masę.
6.Odstawić na noc do lodówki.Przed podaniem wierzch oprószyć kakao lub wiórkami czekodadowymi.
-----SMACZNEGO-----
Oczywiście nie jest to oryginalne Włoskie Tiramisu,tylko taka moja "wariacja na temat" stworzona specjalnie dla mojej Mamy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pychotka
Cudowne ciasto dziekuje za przepis
To fakt jest pyszny, ale Babeczki dodajcie jeszcze do środka delicje toffi, to dopiero odjazd
Wypróbowałam i polecam jest pyszny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję