thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
4h 35min
Czas całkowity
5h 40min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Kruche Ciasto

  • 150 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 25 g kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa Serowa

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 1000 g twarogu tłustego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruche Ciasto
  1. Do suchego naczynia miksującego dodać cukier, zmielić 15 sek/obr.10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mąkę, masło, jajko, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać 30 sek/obr.5. Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, zawinąć i ostrożnie rozpłaszczyć dłońmi na grubość 3-4 cm, odstawić do zamrażalnika na min. 2 godz.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na 5 cm. kawałki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 360 g ciasta, rozdrobnić 15 sek/obr.6. Rodrobnione ciasto rozsypać do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć dłońmi, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe pokrojone ciasto, rozdrobnić 15 sek/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Masa Serowa
  7. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek
  8. Założyć Motylek. Do suchego naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, masło i budyń, zmiksować przy pomocy kopystki 1 min/obr. 7. Masę serową ostrożnie dodać do naczynia w którym znajduję się wcześniej ubita piana z białek, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, następnie przelać na przygotowany spód ciasta. Masę serową pokryć równomiernie rozdrobnionym wcześnie ciastem
  9. Piec 60 - 65 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godz. następnie wyjąć blat i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  10. Sernik Królewski podawać jako deser.

Porady

Do przepisu zaleca się użycia tradycyjnego twarogu typu klinek lub krajanka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik Królewski

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 28, 2019 at 11:59

    Zrobiłam go teraz na swięta i ogólnie może być ale jak dla mnie to sernik jest troche za suchy (a wam jaki wychodził?) i następnym razem spróbuje może dodać więcej masła lub ser z wiadereczka, jak zrobie to napiszę.

  • maja 21, 2019 at 22:22

    Gucha86:
    Proszę o poprawienie przepisu chociażby o budyń..

  • grudnia 6, 2018 at 11:20

    Dajana1707:rzeczywiście trochę nieścisłości jest w przepisie, ale ja mam polskie urządzenie eldom i nie mam takich problemów z nim.bez problemu zrobiłam to co w przepisie, wiec ciekawe jest że w thermomix masz takie utrudnienia.

  • grudnia 24, 2017 at 12:06

    Magda,
    ciasto z Twojego przepisu jest bardzo dobre, bardzo słodkie - więc kto nie lubi to stanowczo mniej cukru ale walka przygotowania jesttmrc_emoticons.)))))
    Sernik w drugim dniu jest o wiele lepszy ( serniki tak mają)
    jeśli mogę:
    1) ciasto kruche zblokowało mi TM - błąd- nie zawsze wszystko jak się wrzuci na raz to TM sprawnie zmieszatmrc_emoticons.)
    2) "kruche ciasto" nie jest kruchym ciastem tylko mazio-papką trudną do wyjęcia z TM
    3) miksowanie tego po zamrożeniu - nawet nie próbowałam- dół rozwałkowałam na spód - górę zmroziłam i starłam tarką ręczną na grubych oczkach
    4) białka faktycznie są zaskoczeniemtmrc_emoticons.) - ubiłam tradycyjnym mikserem - bo jeszcze mam!!!tmrc_emoticons.)

    ciasto dobre - proces wykonania nie spełnia oczekiwań użytkownika TM.
    Popracujesz nad tym? wartotmrc_emoticons.)

  • grudnia 5, 2017 at 13:25
    1.0

    Przepis pozostawia bardzo wiele do życzenia!
    -Po pierwsze: niekompletna lista składników, nagle okazuje się, że potrzebny jest budyń, a ile tego budyniu to trzeba szukać po komentarzach.
    -Po drugie: ciasto raczej powinno zrobić się dzień wcześniej i wsadzić do zamrażalki, bo po 2 godzinach w zamrażalce po ponownym włożeniu do Thermomixa, żeby "rozdrobnić" zrobiła się znów jedna breja.
    -Po trzecie: jak już wsadzimy wszystkie składniki na masę serową nagle okazuje się, że w środku jest motylek, a mamy włączyć obroty 7. A jak wiadomo z motylkiem można włączać tylko do obrotów 4.
    -Po czwarte: 5 żółtek, 200g cukru, cukier waniliowy, 1 kg sera, 200g masła obroty 7/1 min i okazuje się, że Thermomix nie chce ruszyć i wyskakuje informacja, że silnik przeciążony (mam najnowszy model, a więc o największej pojemności), więc trzeba podzielić ciasto na 2 części.
    -Po piąte: brak informacji w jaki sposób ubić białka - może mam wyciągnąć mikser i to zrobić, a może tradycyjnie trzepaczką?
    Ciasto po wielkiej walce i improwizacji jest w piekarniku, co z niego wyjdzie - nie mam pojęcia.

  • października 21, 2017 at 13:03

    Gucha86: Ciasto jest pyszne. Warto spróbować, ja większość ciast robię właśnie w thermomixie, polecam tmrc_emoticons.;-)

  • października 14, 2017 at 17:40

    edytka_33
    I jak wyszedł sernik? Mam ochotę na coś takiego ale nigdy nie robiłam ciasta w thermomix.

  • sierpnia 18, 2017 at 20:19

    edytka_33:
    Rzeczywiście... budyniu potrzeba 30g. Przepraszam za to przeoczenie.

  • sierpnia 17, 2017 at 07:26

    Brakuje informacji ile ma byc budyniu....

Are you sure to delete this comment ?