





Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
1000
g
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 06/12/16
zmieniono dnia: 21/03/17
Składniki
Ciasto na spód
- 150 g biszkoptow
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g cukru
- 100 g masła
Masa jogurtowa
- 3 gęste jogurty naturalne po 380 g
- 2 budynie waniliowe
- 60 g cukru
- 5 jaj
- 2 czubatych łyżek cukru waniliowego TM
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- CIASTO NA SPÓD WSZYSTKIM
Wszystkie składniki tj. biszkopty, orzechy, cukier i masło włożyć do"Blokada naczynia miksującego" i rozdrobnić 10s/obr.7. Rozdrobniony składniki wysypać na wyłożone papierem do pieczenia blachę 38cm x 41cm i podpiec 10 -15 min. w 180°C.
MASA JOGURTOWA
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę 3-4 min/ obr.3,5. Przełożyć do miski.
Żółtka, jogurty, budynie, cukier waniliowy i cukier włożyć do"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać 1 min/obr.4.
Otrzymaną masę jogurtową przełożyć do miski z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Wylać na podopieczny spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C pięć 50 - 60 min.
Porady
Sernik nie jest baaardzo słodki dlatego jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta to trzeba zwiększyć ilość cukru wg własnych upodobań .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
niesprecyzowany przepis
Witam, mam zamiar zrobic ten przepis,ale widze,ze niejest dosc dobrze opisany...dodaj budyn...suchy, mokry,rozrobiony?
Domyslam sie ze suchy...spróbuje i tak zrobic to ciasto
Cieszę się że smakuje pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa
Sernik pychotka, dziękuję za przepis
Dziękuję za miły komentarz pozdrawiam
Lekki, puszysty..... polecam