Składniki
Biszkopt
- 4 jaja kurze, (oddzielamy żółtka od białek)
- 200 g cukru
- 160 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- cukier puder do posypania, (opcjonalnie)
Dżem
- 800 g truskawek mrożonych, (rozmrożonych)
- 150 g cukru
- 1 cytryna, (sok)
- 3 łyżeczki agar-agar, (lub 1,5 łyżki żelatyny)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180ºC
2. Nałożyć motylek i ubić sztywną pianę 2 min/obr.4
3. Dalej ubijać obr.4 i stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i oliwę.
4. Ciasto wylać na blachę (od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia lub podkładką silikonową i piec w nagrzanym piekarniku 15-20 min.
5. Po upieczeniu ciasto kładziemy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy w luźny rulonik. Pozostawiamy do ostygnięcia.
6. Rozmrożone truskawki wkładamy do czystego naczynia miksującego, dodajemy cukier, agar-agar i sok z cytryny. Gotujemy 15min/90ºC /"Obroty wsteczne" /obr.2. Dżem przekładamy do innego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce aby dobrze zastygł.
7. Rozwijamy biszkopt, smarujemy dżemem, ponownie zwijamy i odstawiamy jeszcze na jakis czas do lodówki.
Porady
Jeżeli użyjemy żelatyny, to wcześniej trzeba ją rozmieszać z 4 łyżkami soku, który puściły truskawki w czasie rozmrażania i dodać na końcu do ugotowanego dżemu, dokładnie wymieszać (nie gotować).
Roladę można podawać z bita śmietaną.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze