Składniki
- marmolada, dżem
- 200 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- 20 g mleka
- 130 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- cukier puder do posypania
- 500 g mąki pszennej typ 550
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Do naczynia wkładamy masło i rozpuszczamy czas 1,30 / 50 st/ obr.2. Przelewamy masło do miseczki i odstawiamy, naczynie myjemy.
Wlewamy do naczynia mleko i podgrzewamy czas 10 sek, 37 st, obr.2. Dodajemy drożdze i mieszamy czas 10 sek, obr.2. Zostawiamy do wyrosnięcia na 10 minut.
Potem dodajemy mąkę, jogurt, roztopione masło, jajka, cukier i wyrabiamy czas 2 minuty, Interwał. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do woreczka, zamykamy szczelnie (można włożyć w jeszcze jeden woreczek i zamknąć) i wkładamy na 20 minut do miski z bardzo zimną wodą, ciasto wypłynie na wierzch.
Nastepnie ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy na każdy trójkąt marmoladę, dżem i zwijamy rogaliki, tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
Wykładamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem i zostawiamy jeszcze na 20 minut, potem smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1544:]][[wysiwyg_imageupload:1542:]][[wysiwyg_imageupload:1541:]][[wysiwyg_imageupload:1540:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
NIDZIA: u mnie tak samo. Czas na roztopienie masła w TM5 za krótki. Przedłużyłam prawie drugie tyle, żeby całe masło się rozpuściło.
Smaczne
Pyszne!!! Najlepsze jakie jadłam!
Genialne. Cała blacha rogalików zniknęła zaraz po upieczeniu!!!
Przepyszne
Dziś z synem przygotowałam rogaliki z powyższego przepisu. Wyszły kruche, bardzo dobre w smaku. Polecam
Przepyszneeeee! Delikatne, kruche, rozpływają się w ustach.
Rewelacja! Już innych nie zrobię 😁
Pyszne! Rozpływają się w ustach! U nas z marmoladą i czasami z nutellą. Pyszniusie!
Najlepsze