Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
24
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Ciasto
- 400 gramów mąki tortowej
- 150 gramów masło, niesolone
- 1 cukier waniliowy
- 50 gramów drożdży świeżych
- 50 gramów cukru
- 100 gramów kwaśnej śmietany, 12% lub 18% tłuszczu
- 2 jajka
- 2 żółtka
- sól, szczypta
Masa makowa
- 150 gramów Migdałów, blanszowanych, bez skórki
- 500 gramów białego maku
- 1l mleka
- 180 gramów miodu
- 180 gramów masło, niesolone
- 4 jajka
- 70 gramów cukru pudru
- 200 gramów rodzynek
- 150 gramów skórki pomarańczowej
- 500 gramów orzechów arachidowych, rozdrobnionych, można też użyć orzechów włoskich lub laskowych
- 1 olejek migdałowy
- 100 gramów biszkoptow, rozdrobnionych
- 100 gramów kwaśnej śmietany, 12% lub 18% tłuszczu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć: mąkę, masło, cukier waniliowy, Wyrabiać: 10 s/obr. 4
Do "Blokada naczynia miksującego" dodać: drożdże,cukier, śmietanę, jajka, żółtka, sól
Wyrabiać: 1 min./obr. 5
Włożyć do lodówki na 30 minut - Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać: blanszowane migdały
Rozdrobnić: 3-4razy/obr. 0,5s turbo
Przełożyć do innego naczynia - Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać: mak, wlać mleko
Gotować: 25 min./90°C/obr. 4
Odsączyć mak i ucierać: 1 min./obr. 9
Do"Blokada naczynia miksującego" dodać: miód, masło
Gotować 3 min./90°C/obr. 4
Przełożyć do innego naczynia i wystudzić.
Założyć motylek i ubić jajka z cukrem pudrem
3 min./37°C/obr. 4 - Do masy makowej wlać: jajka, dodać bakalie, 250 g orzechów, olejek migdałowy, biszkopty, kwaśną śmietanę i wymieszać kopystką.
Można wczesniej bakalie rozdrobnić w "Blokada naczynia miksującego" - 1/3 ciasta rozwałkować w koło o średnicy ok. 40-45 cm
Rozciąć na 8 części, na każdą z nich nałożyć masę makową i zwijać do środka.
Ułożyć na blachę, włożyć do zimnego piekarnika i włączyć 50°C na 20 min. do wyrośnięcia.
Następnie podwyższyć temp do 180°C i piec 20min.
Upieczone rogale posmarować lukrem i posypać orzeszkami arachidowymi.
SMACZNEGO!
Wykonanie CIASTA
Wykonanie MASY MAKOWEJ:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zrobiłam. Wyszły fajne.
Are you sure to delete this comment ?