Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
32
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 04/01/13
Składniki
- Rogale:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 30 g drożdży
- 150 g śmietany, 12%
- 200 gpowideł owocowych
- Lukier:
- 200 g cukru
- 20 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rogale: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem powideł, wyrobić 2 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
- Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z osobna rozwałkować w kształt koła na grubość około 3 mm, następnie podzielić na 16 trójkątów, na koniec szerszej części każdego trójkąta nakładać powidła, zwijać w rogale.
- Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 25-30 min. Lukier:
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10.
- Dodać wodę, wymieszać 15 s/obr. 5.
- Otrzymanym lukrem za pomocą pędzelka posmarować ciepłe rogaliki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
robilam pierwszy raz i pycha, dziekuje
Rogaliki obłędne. 🙂A- ja również dodałam 30 g cukru🙂
Rogaliki przepyszne, kruche. Tak jak ktoś wcześniej pisał dodałam cukru do ciasta: 40 gram. W pkt. 2 wyrabiałam 2 x po 2 min. tryb Interwał, bo za pierwszym razem składniki niezbyt dobrze się połączyły, za 2gim razem - ok. Rogaliki przełożyłam dżemem gęstym, domowym z porzeczek. Na górę zamiast lukru posmarowałam białkiem i posypałam płatkami migdałowymi. Polecam.
Rewelacja!!!! Moje dzieci nie mogły sie najeść ja zresztą też
Pyszne!!!Polecam ten przepis .Ciasto swietnie się wałkuje, rogaliki kruche i delikatne, zrobione z czekośliwką.Mniam!!!
Bardzo dobry przepis na rogaliki krucho-drożdżowe. Od siebie dałam do ciasta 2 łyżeczki cukru waniliowego. Masa jest bardzo plastyczna, nie klei się do rąk. Moje rogaliki nadziane były masą makową. Pyszne!
Pyszne rogale, najlepiej nadziewane leśnymi jagodami i ja dodaję 30-40g cukru do ciasta wtedy lepiej rosną!!!! Polecam
Are you sure to delete this comment ?