thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
19 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 150 g mleka
  • 30 g drożdże suche
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 350 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej białej
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 130 g pure z dyni
  • 1 jajko kurze
  • 20 g mielonych migdałów
  • 1 szczypty soli

Nadzienie

  • 100 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki przpyprawy korzennej - lub po 1/3 łyżeczki mielonych goździków, imbiru, kardamonu, gałki
  • 30 g mielonych migdałów - gotowych lub zmielonych w TM 1m/10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do naczynia wrzucamy drożdże, łyżkę cukru i wlewamy mleko. Nastawiamy 3min/37/obr.1

    Następnie wrzucamy kolejno wszystkie pozostałe skladniki na ciasto. Wyrabiamy 2min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Jeśli ciasto klei się do garnka dosypać ciut mąki. Zależy to od rodzaju dyni i przygotowanego pure*.  Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką. Zostawiamy. Myjemy garnek i przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki 3min/90/obr.2

    Nadzienie rozsmarowujemy na cieście i zwijamy w rulon. Kroimy paski około 2 cm i rozkładamy na blaszce wysmarowanej masłem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30min, następnie pieczmy 20 minut - 170 stopni.

    Ślimaczki skleją się ze sobą, jednak kiedy będziemy je odrywać pozostaną piękne. Smacznego!

     

    *Pure przygotowujemy w prosty sposob - wrzucamy dynię do garnka, pokrojoną na kawałki włączamy 5sek/5, następnie 5 min/80 C/obr.2.Gorące pure możemy zamknąć w słoiczki lub wykorzystać do ciast, zup itp.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Razowe ślimaczki dyniowo-migdałowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?