- TM 31
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 150 g mleka
- 30 g drożdże suche
- 50 g cukru trzcinowego
- 350 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej białej
- 25 g oliwy z oliwek
- 130 g pure z dyni
- 1 jajko kurze
- 20 g mielonych migdałów
- 1 szczypty soli
Nadzienie
- 100 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczki przpyprawy korzennej - lub po 1/3 łyżeczki mielonych goździków, imbiru, kardamonu, gałki
- 30 g mielonych migdałów - gotowych lub zmielonych w TM 1m/10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do naczynia wrzucamy drożdże, łyżkę cukru i wlewamy mleko. Nastawiamy 3min/37/obr.1
Następnie wrzucamy kolejno wszystkie pozostałe skladniki na ciasto. Wyrabiamy 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Jeśli ciasto klei się do garnka dosypać ciut mąki. Zależy to od rodzaju dyni i przygotowanego pure*. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką. Zostawiamy. Myjemy garnek i przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki 3min/90/obr.2
Nadzienie rozsmarowujemy na cieście i zwijamy w rulon. Kroimy paski około 2 cm i rozkładamy na blaszce wysmarowanej masłem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30min, następnie pieczmy 20 minut - 170 stopni.
Ślimaczki skleją się ze sobą, jednak kiedy będziemy je odrywać pozostaną piękne. Smacznego!
*Pure przygotowujemy w prosty sposob - wrzucamy dynię do garnka, pokrojoną na kawałki włączamy 5sek/5, następnie 5 min/80 C/obr.2.Gorące pure możemy zamknąć w słoiczki lub wykorzystać do ciast, zup itp.
Przygotowanie ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dodaję do wypróbowania,bo zapowiadają się przesmaczne !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
razowe ślimaczki - palce lizać i samo zdrowie!
Jakimś cudem wpisały się w składniki drożdże suche, nigdy ich nie używam. Mają być normalne świeże drożdże
Are you sure to delete this comment ?