thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 12/08/12
zmieniono dnia: 02/08/17

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 375 g ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko kurze
  • cukier puder lub konfitura

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia włozyć wszystkie składniki w podanej kolejności (oprócz cukru pudru lub konfitury) i zmiksować czas 1 min, obr.6. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzać patelnię z olejem, przygotować sobie kubek z gorącą wodą i łyżkę do nabierania ciasta. Łyżke moczyć za każdym razem w gorącej wodzie, aby ciasto się nie kleiło, nabierać ciasto i przekładać na patelnię formując placuszki. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Można odsączyć każdy racuszek na papierze. Posypać cukrem pudrem albo posmarować konfiturą.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Racuchy drożdżowe :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 3, 2022 at 11:27
    5.0

    mags74: placków wychodzi sporo. Ja również robię często z połowy porcji. Dodaję wówczas całe jajko - staram się wybrać mniejsze. Gdy dodaję jabłka wlewam nieco więcej mleka, żeby się łatwiej masa z nimi połączyła (to nie laboratorium tmrc_emoticons.;) ), ponieważ baza jest dość gęsta. Zawsze wychodzą pyszne. Niezmiennie korzystam z tego przepisu od lat. Aha, smażyć należy na wolnym ogniu.

  • lutego 2, 2022 at 19:23

    dziewczyny przepadłam na amen!!!! zrobiłam z pól porcji bo jest nas 2 osoby. wychodzi 20-25 szt w zalezności jakie wielkie je nakladacie na patelnię. z formowaniem takich ładnych u mnie trudno bo robiłam je pierwszy raz w życiu.

    przypominają mi dokładnie te same które jadlam w szkole podstawowej lata 80-te kiedy jeszcze kucharki gotowaly normalne obiady. pychaaaaaaaaaa. dodalam półtora jablka pokrojonego w kostkę do już wymieszanego ciasta. 1 łyżka cukru dla nas jak najbardziej ok bo nie lubimy slodkich.

    bożeeee to lepsze niż placki ziemniaczane Big Smile na pół porcji wychodzi 25 g drożdzy. trochę mi ich zabrakło więc dosypalam suchych. świeże drożdze już nie były takie świeże bo przelezały 2 tyg w lodówce. te suche to też miałam paczkę w szafce z przed roku hahha a mimo to ciasto uroslo super az po brzegi miski.

    szybko się pieką. fakt nie chłoną tłuszczu. nalałam tłuszcz tylko raz i wystarczyło na całe placki. rewelacja. nie bójcie się ich robić. jak mi wyszły to każdemu wyjdą Tongue ciasto gęste, i wydaje mi się że takie ma wlaśnie być.

    https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/3/c/3ce43b8fab7521cae29caa1decc7cf5b.jpghttps://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/3/c/3ce43b8fab7521cae29caa1decc7cf5b.jpg

  • lutego 2, 2022 at 17:28

    no wlasnie ile wychodzi placków z całej porcji? chciałam zrobić z pół ale jak dam jedno jajko to będzie ok?wiadomo ze nie dam pół jajka bo jaktmrc_emoticons.) Big Smile a jak dajecie jabłko albo coś to ile? reszta składników bez zmian?

  • stycznia 22, 2022 at 13:06

    ile wychodzi sztuk z tego przepisu?

  • kwietnia 29, 2020 at 12:45
    5.0

    Najlepsze racuchy jakie kiedykolwiek jadłam. Dziś robiłam kolejny raz

  • kwietnia 16, 2020 at 18:31
    5.0

    Love o matko!!! Dawno nie widziałam swoich niejadków wsuwajacych w takim tempie jedzenie!!!

    Racuszki obłędne! Dziękuję za przepis dziś spróbuję z jakimś nadzieniem Big Smile

  • stycznia 14, 2020 at 13:59

    Pyszne. Mąż wykonał ręcznie. Placuszki mocno urosły na patelni. Nie chłoną tłuszczu. Polecam!

  • grudnia 14, 2019 at 01:00

    Przepis ok, racuszki wyszły bardzo dobre, robiłam 1/3 porcji. Ciasto jest super i rzeczywiście podczas smażenia nie chłonie dużo oleju.

  • marca 12, 2019 at 15:52
    4.0

    Minami

  • marca 1, 2019 at 12:51

    Wyszły bardzo pyszne