- TM 31
Składniki
ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1500 g rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałki
- 200 g cukru
- 4 budynie smietankowe
- 1 litr mleka 3,2%
- 4 białka
- 200 g cukru pudru, (cukier zmielony w thermomixie)
- 100 g płatków migdałowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Obrany rabarbar pokroić, wrzucić do garnka, zasypać 200 g cukru i odstawić na pół godziny.
W tym czasie przygotować ciasto:
mąkę, masło, 100 g cukru, żółtka i proszek do pieczenia wrzucić do naczynia miksującego i wyrobić przy pomocy kopystki - 40 s, obroty poz. 6
Ciasto po wyrobieniu ma konsystencję kruszonki. Wysypać je na blachę, ugnieść ręką, nakłuć widelcem i piec w nagrzanym piekarniku 15 minut, w 200 stopniach, góra-dół.
2 budynie śmietankowe ugotować wg przepisu w 1 litrze mleka i wylać na upieczone ciasto.
Odstawiony rabarbar z cukrem zasypać 2 suchymi budyniami. Zamieszać i zagotować, cały czas mieszając, do momentu aż całość stanie się "budyniowata". Rabarbar nie powinein się rozgotować. Wyłożyć na budyń.
Włożyć do piekarnika i piec 15 minut, w 200 stopniach, góra-dół.
Do suchego naczynia miksującego wlać schłodzone białka, dodać szczyptę soli, nałożyć motylek i ubijać 2 minuty, obroty poz. 4. Po tym czasie zmniejszyć obroty do poz. 2 i powoli przez otwór w pokrywce wsypywać cukier puder.
Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzch wyłożyć ubite z cukrem pudrem białka. Posypać płatkami migdałowymi i piec 20 minut w 180 stopniach, góra-dół.
rabarbaru
ciasta
budyniu
masy rabarbarowej
masy bezowej
Porady
Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 30x40 cm.
Można zwiększyć ilość białek na masę bezową i proporcjonalnie do tego ilość cukru pudru.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dziękuję za przepis, ciasto wyszło pyszne!
Ciasto rewelacja Polecam to MAŁO POWIEDZIANE Dodałam jeszcze kilka truskawek na rabarbar i było obłędnie pyszne
Juz w piekarniku zapach roznosi sie niesamowity juz nie moge sie doczekac by skosztowac a zapowiada sie smakowicie
Witam,
Wolę zapytać bardziej doświadczone Gospodynie zanim coś sknocę: Czy ciasto ma szanse być smaczne z agrestem zamiast rabarbaru?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Odkryłam na nowo rabarber
Ciasto pyszne .
W sezonie gości często na moim stole.
Polecam !!!
Ciasto super ,bajka goście zachwyceni rodzinka też.
Każdy powinien skosztować i polecać innym .
Bardzo , bardzo dziękuję za przepis
ula
To ciasto jest fantastyczne
Witam. Ciasto wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję ten przepis. Zastanawiam się czy wlewać gorący budyń na ciasto, czy lepiej poczekać aż przestygnie?
Pozdrawiam
Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne. Zapomniałam posłodzić budyniów ale i tak wyszło przepyszne.
trochę pracy z tym ciastem ale naprawdę warto było , ciasto wyszło przepyszne polecam i dziękuje za przepis
Are you sure to delete this comment ?