- TM 31
Składniki
- 250 g bakalii
- 5 jaj
- 250 g mąki
- 250 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
- 150 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć bakalie, rozdrobnić - czas 10 s., obr. poz 6, wysypać do osobnego naczynia. Ja osobiście nie rozdrabniam wszystkich bakalii, część zostawiam w całości, np. orzechy. Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę w naczyniu miksującym za pomocą motylka - 2 min., obr. 3. Wyłożyć do osobnego naczynia. Do suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zmiksować na cukier puder - czas 30 s., obr. Turbo. Dodać żółtka i margarynę i ucierać - czas 3 min., obr. 4. Do utartej masy dodać spirytus i wsypywać stopniowo przez otwór w pokrywie naczynia mąkę z proszkiem do pieczenia, pomagając sobie łopatką - czas 1 min., obr. 4. Dodać powoli pianę z białek i bakalie. Mieszać łopatką. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanje bułką tartą formy keksówki. Piec 50 min. w termp. 150-170 stopni. Keks ten nie jest suchy i długo pozostaje świeży. Jest naprawdę wyśmienity.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam, jestem początkujący z maszyna. Wcześniej wg podobnego przepisu robiłem Keks tradycyjnie mieszając.. Proszę mi powiedzieć czy do wyrabiania tego ciasta używa sie obr nr 4 a nie przycisku z kloskiem? Na pokazie mówiono ze do wyrabiania ciast tylko klosek Drugie pytanie mieszanie batalii i piany. Czy tylko mieszkamy łopatka czy tez wlaczamy jakieś obroty? Będę wdzięczny za info..
już podane
Niestety w przepisie nie ma podanej ilości cukru. Jeśli to nie kłopot...?