thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 250 g bakalii
  • 5 jaj
  • 250 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 150 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć bakalie, rozdrobnić - czas 10 s., obr. poz 6, wysypać do osobnego naczynia. Ja osobiście nie rozdrabniam wszystkich bakalii, część zostawiam w całości, np. orzechy. Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę w naczyniu miksującym za pomocą motylka - 2 min., obr. 3. Wyłożyć do osobnego naczynia. Do suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zmiksować na cukier puder - czas 30 s., obr. Turbo. Dodać żółtka i margarynę i ucierać - czas 3 min., obr. 4. Do utartej masy dodać spirytus i wsypywać stopniowo przez otwór w pokrywie naczynia mąkę z proszkiem do pieczenia, pomagając sobie łopatką - czas 1 min., obr. 4. Dodać powoli pianę z białek i bakalie. Mieszać łopatką. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanje bułką tartą formy keksówki. Piec 50 min. w termp. 150-170 stopni. Keks ten nie jest suchy i długo pozostaje świeży. Jest naprawdę wyśmienity.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PYSZNY KEKS NA ŚWIETA

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 2, 2012 at 10:37

    Witam, jestem początkujący z maszyna. Wcześniej wg podobnego przepisu robiłem Keks tradycyjnie mieszając.. Proszę mi powiedzieć czy do wyrabiania tego ciasta używa sie obr nr 4 a nie przycisku z kloskiem? Na pokazie mówiono ze do wyrabiania ciast tylko klosek  tmrc_emoticons.)   Drugie pytanie mieszanie batalii i piany. Czy tylko mieszkamy łopatka czy tez wlaczamy jakieś obroty? Będę wdzięczny za info..

  • grudnia 6, 2011 at 22:12

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.)już podane 

  • listopada 26, 2011 at 20:57

    Niestety w przepisie nie ma podanej ilości cukru. Jeśli to nie kłopot...? tmrc_emoticons.(