thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 140 g cukru
  • 5 białek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania.
  1. 1.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć białka, miksować 4min/obr.3,5.

    2.Następnie miksować 2min/obr.2,5 i w tym samym czasie stopniowo dodawać wcześniej odmierzony cukier.

    3.Następnie miksować 2min/obr.2 i  w tym samym czasie stopniowo dodawać wiórki kokosowe.

    3.Układać łyżką na formie wyłożonej pergaminem "ala kopce kreta" zachowując spory odstęp między ciasteczkami.

    4.Piec 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

    5.Ściągać kokosanki dopiero po ostudzeniu.

Porady

Najlepsze białka są takie, które postoją 3-4 dni w lodówce.Najlepiej wykorzystać te białka, które zostają nam po lodach, bądź po innych wypiekach.Opcjonalnie można dodać kilka kropel cytryny lub szczyptę cynamonu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pyszne złociste kokosanki.

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 26, 2023 at 08:27
    5.0

    Wlasnie wyciągnęłam z piekarnika pierwszą partię. Pachną cudooownie Big Smile U mnie masa zrobiła się dość zwarta, tak, że mogłam pomóc sobie formować kokosanki ręką. Zamiast cukru dałam 110g ksylitol. Wyszły dość słodkie jak dla mnie, kolejnym razem spróbuję dać 100g Cool Zaczęłam pięć na termoobiegu ale za szybko zaczęły brązowieć, więc zmieniłam na grzanie góra-dół. Bardzo dziękuję za przepis jest mega szybki a co najważniejsze zero waste Cooking 7

  • maja 22, 2022 at 23:07
    5.0

    Rewelacja!

  • lipca 5, 2021 at 21:55

    Super pomysł. Ja zamiast cukru dałam 60g miodu - taka wersja dla małych dzieci tmrc_emoticons.;)

  • grudnia 2, 2019 at 16:24
    5.0

    Pyszne kokosanki, nie są suche. Ja dodatkowo wycięłam szklanką w suchych waflach kółka, na nich ułożyłam kokosanki i tak piekłam. Przepis dodany do ulubionych!😀

  • marca 17, 2018 at 19:49

    Pysznie wyglądają a jeszcze lepiej smakują bede polecała te ciasteczka są przepyszne nie można się od nich oderwać.Pełen szacun dla ciasteczek.Pozdrawiam

  • listopada 15, 2017 at 21:33

    Polecam przepis, pomimo ze go trochę zmodyfikowałam. Dodałam tylko 160 gram wiórek kokosowych i jeden budyń. Piekłam w papilotkach do muffinek.

  • października 28, 2017 at 22:46
    5.0

    Przepis bardzo prosty i fajny... dałam mniej cukru jak ktoś sugerował...ale dla mnie to był błąd bo 120 w tym przypadku to dla mnie było mało słodkie tmrc_emoticons.) piekłam na termoobieg wiec czas można skrócić o 5 min tmrc_emoticons.) ogólnie ....niedługo piekę następne tmrc_emoticons.) dziękuje

  • sierpnia 23, 2017 at 15:01

    Kokosanki wyszły przepyszne tmrc_emoticons.)

  • lipca 23, 2017 at 10:17
    5.0

    Właśnie upiekłam, nie wytrzymałam i skosztowałam jeszcze ciepłe.... bardzo pyszne. Polecam!!!!
    Dałam troszkę mniej cukru 120 g. i tak wyszły smaczne.
    Białka ubijałam bez motylka zgodnie z przepisem ( co wydawało mi się dziwne) ale ładnie się ubiłySmile

  • lipca 11, 2017 at 12:13
    3.0

    miałam chyba większe jajka, bo wyszły nieco zbyt rzadkie i płaskie, ale pyszne tmrc_emoticons.-)