- TM 31
Składniki
DODATKI
- 1 SŁOIK POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
CIASTO NA ROGALIKI
- 1 ŻÓŁKO
- 1 jajko całe
- 500 g mąki tortowej, PÓŁ KILOGRAMA
- 45 g cukru
- 100 g ŚMIETANY 30% LUB 18%
- 50 g drożdży, 1/2 PACZKI
- 100 g MASŁA 82%, 1/2 KOSTKI
- 125 g margaryny "Kasi", 1/2 KOSTKI
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WKŁADAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO (2,5MIN "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" )
WYKŁADAMY CIASTO, LEKKO WYRABIAMY I KSZTAŁTUJEMY RULON, KTÓRY DZIELIMY NA 4 KAWAŁKI
WYKONANIE CIASTA I ROGALIKÓW
Porady
MARGARYNA I MASŁO WYCIĄGNIĘTE TUŻ PRZED Z LODÓWKI, ALE PAMIĘTAJMY, BY POKROIC JE NA KAWAŁKI PRZED WRZUCENIEM DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rogaliki pyszne. Dałam 1 żółtko więcej, i zamiast mąki pszennej - mąkę orkiszowa. Drożdże rozpuściłam wcześniej w odrobinie ciepłego mleka
Ja mam podobnie ;( ciasto już w fazie mieszania mieszałam trzy razy, bo za nic nie chciały połączyć się składniki Zawinąć niestety nie dałam rady. Dodałam ciut mąki i ręcznie wyrobiłam, ale nadal się rozpada - coś tu mi nie poszło ale pieke - zobaczymy.
A ja mam problem z tymi rogalikamk. Juz przy walkowaniu ciasta jakby sie rozwarstwia. Przykleja sie do walka. Formowe rogalikow to jakas katorga. Wygladaja okropnie, ale smakuja pysznie. Czego to moze byc wina? Wszytsko robione wg przepisu
Pyszne, ciasto lekkie, polecam !
Ewelina Konewecka-Smok: westarczy wlać mleko, drożdże icukier 3 minuty, 37 stopni, obroty2, po czym odczekać 3-4 minuty i rośnie samo, potem resztę składników, zawsze extra rośnie.
Pyszne, moja rada , drożdże rozpuszczam w odrobinie ciepłego mleka z cukrem i wlewam do naczynia, rogaliki bardzo puszyste, rosną jak szalone!
pyszne,pyszne przepysz
Moje ulubione 😘 zawsze wychodzą i super smakują
Dlaczego mi takie spalone wyszły
Bardzo dobre, łatwe w wykonaniu
Are you sure to delete this comment ?