Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
25
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 06/02/17
zmieniono dnia: 08/02/17
Składniki
Pulchniutkie rogaliczki
- 250 g śmietany 18%
- 25 g świeżych drożdży
- 250 g Margaryny Kasia
- 500 g mąki
- 1 łyżeczki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Drozdze, śmietanę i łyżeczkę cukru wlozyc do"Blokada naczynia miksującego" i miksowac 30 sek/1obr. Dodac pozostale składniki i nastawic 3min "Ciasto" . Przyłożyć do innego naczynia, przykryc folia spozywcza i wyłożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i porozcinac na trójkąty. Nadziewac powidlami i zwijac rogaliki. Piec na złoty kolor w 180 stopniach. Po upieczeniu obficie posypac cukrem pudrem. Najlepsze sa zaraz po wystudzeniu.
Porady
Przy mieszaniu na "Ciasto" warto uzyc kopystki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo smaczne, córka uwielbia z nutellą
Pychotka Zniknęły w momencie
Świetne rogaliki, mięciutkie,kruchutkie. Ciasto pasuje też do wytrawnych farszów. Polecam przepis
Przepis super, jednak w kolejnym wykonaniu dodałam płaską łyżkę cukru i dla majej rodzinki jest teraz pychotka.
Pyszne rogaliki! Zniknęły w momencie
Tak to ciasto musi polezakowac w lodówce Piec mniej więcej 20 minut
Czy ciasto ma urosnąć w lodówce???
Pierwszy raz robię ciasto drożdżowe w lodówce, stąd to pytanie
Zrobiłam, ciasto bardzo dobre tylko dodałabym jednak cukru.
A ile mniej więcej trzeba je piec?
Tak tylko łyżeczka cukru poniewaz po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wg upodobania
Are you sure to delete this comment ?