- TM 5
Składniki
przydatne przybory
- blacha i papier do pieczenia
- wałek do ciasta
- wykałaczki (krótkie)
- foremki świąteczne
ozdoby
- 1 opakowania cukrowych kulek ozdobnych
lukier
- 270 g cukru
- 1 białko jajka
ciasto
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko całe
- 120 g miodu płynnego
- 40 g przyprawy korzennej do pierników
- 120 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
- 120 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s/obr.10. Przesypać do innego naczynia.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białko jajka, 10 s/obr. 4.
Dodać wcześniej przygotowany cukier puder, wymięszać 20 s/obr.4.
Z papieru do pieczenia uformować tubkę, pozostawiając maleńki otworek. Wlać do niej lukier.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/ obr. 10.
Dodać cukier waniliowy, masło lub margarynę, mąkę, sodę oczyszczoną , jajko, miód oraz przyprawę korzenną do pierników, wymieszać 25 s/ obr. 5
Wyrobić 1 min/"Ciasto"
Rozgrzać piekarnik do temp. 180⁰C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, odstawić.
Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować kulę. Podzielić ją na cztery części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm. W celu wykonania jednej trójwymiarowej choinki, należy wykroić foremkami 4 wielkości gwiazd po 2 sztuki. W celu przygotowania zwykłych pierniczków należy wycinać je foremkami w świątecznych kształtach, układać na przygotowanej blaszce. Piec ok. 15 min (180⁰C - 200⁰C) lub do uzyskania złotego koloru.
Brzegi 8 gwiazd różnej wielkości ozdabiamy lukrem oraz ozdobnymi kulkami cukrowymi. Układamy je, jedną na drugiej od największej do najmniejszej sklejając lukrem. Jedną z najmniejszych gwiazdek przy pomocy wykałaczki mocujemy w pozycji pionowej na czubku choinki.
Pierniczki w innych świątecznych kształtach wg upodobań pozostawiamy bez lukru bądź też zdobimy lukrem, ozdobnymi kulkami cukrowymi lub innymi ozdobami.
PRZYGOTOWANIE LUKRU
PRZYGOTOWANIE CIASTA
FORMOWANIE I OZDABIANIE
Porady
1. Jeśli chcemy przygotować pierniczki, które będą zdobiły naszą choinkę, warto po wykrojeniu ciasta foremką, przy pomocy plastikowej rurki do picia, w odpowiednim miejscu wykonać otwór, przez który będziemy mogli przewlec sznureczek do zawieszenia.
2. Przygotowany lukier można przy pomocy spożywczych barwników zabarwić na różne kolory.
3. Tubkę na lukier dobrze jest przed napełnieniem okleić dookoła szeroką taśmą klejacą, aby podczas zdobienia lukier nie wydostawał się na zewnątrz. Można też, skorzystać z gotowych tub służących do zdobienia cukierniczego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze