Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 25/11/21
zmieniono dnia: 25/11/21
Składniki
Piernik staropolski
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 25 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 25 g rodzynek
- 25 g żurawiny, suszonej
- 50 g śliwek suszonych, bez pestek
- 80 g mleka
- 10 g sody oczyszczonej
- 250 g miodu
- 130 g masła, pokrojonego na kawałki
- 80 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, u mnie zrobiona w TM
- 1 szczypty soli
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do suchego naczynia włożyć migdały i orzechy, rozdrobnić 1 s/obr. 7. W razie potrzeby powtórzyć. Przesypać do miski, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z rozdrobnionymi migdałami, odważyć do niej pozostałe bakalie, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, dodać sodę, wymieszać łyżeczką, odstawić.
- Do naczynia wlać miód, dodać masło i cukier, podgrzewać 10 min/40°C/obr.1-2.
- Dodać przyprawę piernikową, sól i mąkę, wymieszać 15 s/obr. 3.
- Dodać mleko wymieszane z sodą, jajko i żółtko, wyrobić 3 min/Ciasto.
- Dodać rozdrobnione wcześniej bakalie, całość wymieszać kopystką.
- Ciasto przełożyć do dużej miski (ceramicznej lub szklanej). Miskę przykryć ściereczką kuchenną i obwiązać sznurkiem.
- Odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Po okresie leżakowania kontynuować wykonanie ciasta według przepisu „Piernik staropolski –pieczenie”.
Porady
Przygotować 4 tygodnie przed pieczeniem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze