Składniki
ciasteczka
- 300 g miodu
- 150 g cukru
- 125 g masła roślinnego, np. MR
- 2 torebki przypraw do piernika, lub 1 torebka i 1 łyżeczka cynamonu
- ok600 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko kurze
lukier do wzorków
- ok300 g cukru pudru
- 1 białko jajek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty mąki ziemniaczanej
- barwniki spożywcze, lub natoralne (sok z buraka, szpinaku, szafran...)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać miód, dodać cukier, MR i przyprawy, rozgrzać 8 min. / 80*C /obr. 2-3
Otworzyć pokrywę i przestudzić ok 10-15 minut
Dodać mąkę, proszek, kakao a na końcu jajka i wyrabiać 1,5- 2,5 min / "Ciasto"
Ciasto wyjąć z naczynia, podzielić na części; wałkować cieniutko (podsypując mąką); wykrawać ciasteczka, słomką do napojów robić dziurki (koniecznie przed upieczeniem!!)
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 10-12 min w temp. 175*C
wszystkie składniki utrzeć w suchym naczyniu 2,5 min / obr. 5
lukier podzielić na tyle części ile chcemy mieć kolorów, do każdej części dodać po kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać
przełożyć do rękawa cukierniczego lub szczelnej torebki foliowej z odciętym rogiem
malować wzorki lukrem i przyozdabiać cukrowymi perełkami
ciasta
lukru
Porady
Pierniczki można zrobić miesiąc przed Świętami, przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoju lub puszce
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mi niestety pierniczki nie wyszły. Uzylam miodu płynnego, ciasto było bardzo luźne, dodałam sporo mąki. pierwsza część dobrze mi się walkowalo i wycinalo. druga, odstana Cześć, była już niemożliwa do rozwalkowania.
Może trzeba użyć innego rodzaju miodu, lub odstawić do lezakowania w lodówce.
Pozdrawiam
jako że thermomix mam od niedawna i jego użytkowanie wciąż jest dla mnie wielką niewiadomą,skusiłam się na pierniczki, I absolutnie nie żałuję! wyrobienie ciasta bezproblemowe,aczkolwiek gorzej okazało się być podczas wykrawania bo wyszło mi z tego przepisu około 300 (!) małych pierniczków [[wysiwyg_imageupload:2506:]]
hejka szukam przepisu na pyszne pierniczki ktore beda mieciutkie robilam w zeszlym roku z thermomix ale nawet po odstaniu w pudelku byly twarde jak kamien
Ilość sztuk zależy od tego jak ciekno/grubo rozwałkujesz ciasto i jak dużych foremek użyjesz do wykrawania. Nie potrafię w pełni odpowiedzieć na Twoje pytanie. W przybliżeniu 70-100 szt. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Jak dużo pierniczków można zrobić z podanej ilości składników?
Bardzo dobry przepis, podobny do mojego sprawdzonego od lat - ale z thermomixem dużo łatwiej niż wszystko ręcznie
Polecam zostawić ciasto przed wałkowaniem na kilka godzin, żeby si ę "przegryzło".
Dziękuję za potwierdzenie moich rad A kto nie zdąży zrobić pierników wcześniej, to zachęcam do zrobienia kruchych ciasteczek cynamonowych: http://www.przepisownia.pl/przepisy/%C5%9Bwi%C4%85teczne-ciasteczka-z-cynamonem/466972 Te już nie są twarde
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
W takim razie wypróbuję małą porcję lukru z mąką Do wszystkich, dla których pierniczki są za twarde: chyba w przepisie na piernikową choinkę i pierniczki z newslettera była rada, żeby do pojemnika z pierniczkami włożyć rozkrojone jabłko, i zmieniać je co parę dni-pierniczki szybciej miękną, bo wyciągają wilgoć z jabłka Prawdziwe piernicniczki, tak jak np. te Eli, muszą być twarde na początku, żeby dotrwały do świąt
Uśmiechnij się
Mąka nie jest "niezbędna" ale ten lukier się wtedy nie rozlewa, można "wyczarować" różne wzorki na pierniczkach. Od wielu, wielu lat robię właśnie taki, nawet jak miałam małe dzieci i nikt na tą mąkę nie narzekał Zresztą proporcja 1-2 łyżeczki do 300g cukru pudru jest duża. Ta mąka jest niewyczuwalna. Decyzja oczywiście należy do Ciebie Pozdrawiam i daj znać jak lukier wyszedł
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ewa, super że tak Wam pierniczki zasmakowały! Za chwilę wstawię przepis na takie kruche ciasteczka cynamonowe Robi je się tak samo ale nie twardnieją tak jak pierniczki. Ja akurat chrupać lubię ale wiem że niektórzy wolą mniej twardą wersję
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?