Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
25
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
Panforte - włoski "piernik"
- 125 gramów migdały ze skórką
- 100 gramów migdały blanszowane
- 125 gramów orzechów nerkowca
- 300 gramów 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu, w tym przepisie: rodzynki, żurawina, daktyle, skórka pomarańczowa
- 6 goździków rozbitych w moździerzu
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, może być świeżo starta
- 1,5 łyżki kakao w proszku (gorzkie)
- 75 gramów mąki
- 150 gramów cukru
- 200 gramów płynnego miodu
- 100 gramów masła
- cukier puder do posypania (dekoracji)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W średniej misce wymieszaj migdały, orzechy, suszone i kandyzowane owoce (większe pokrój w mniejsze paseczki). Dodaj rozgniecione w moździerzu goździki, cynamon, biały pieprz, gałkę muszkatołową, kakao i mąkę. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C - grzałka góra i dół. Przygotuj foremkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, wyłóż papierem do pieczenia, można również deklikatnie nasmarować formę masłem.
- Do "Blokada naczynia miksującego" wsyp cukier, dodaj miód i masło. Rozpuść składniki w temperaturze 100 st. C"Mieszanie" 10 minut.
- Po rozpuszczeniu miodu, masła i cukru prze otwór w pokrywie dodaj stopniowo, ale w miarę szybko sypkie składniki kontrolując obroty, zmieniając je z "Mieszanie" na 1"Obroty wsteczne" a następnie 2"Obroty wsteczne" w miarę jak masa będzie coraz bardziej klejąca i gęsta - około 30 sekund do połączenia składników. Masę przełóż za pomocą kopystki do formy dobrze ją ugniatając/dociskając aby równomiernie ją rozłożyć w całej formie. Upiecz w pierkarniku przez około 40 minut, po ostudzeniu rozkrój ciasto na kwadraty i posyp dla dekoracji cukrem pudrem. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i można je długo przechowywać.
Suche składniki
Mokre składniki
Łączenie składników
Porady
Masa po połączeniu składników staje się bardzo gęsta należy dodać w miarę szybko ale stopniowo suche składniki do mokrych i kontrolować obroty noży.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?