Składniki
do posmarowania
- jajko, roztrzepane
Ciasto
- 100 g rodzynek
- 1 szczypty soli
- 5 g kardamonu, mielonego
- 500 g mąki
- 75 g Miękkiego masła
- 250 g mleka
- 75 g cukru
- 25 g drożdży, świeżych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" pokruszyc drożdze, wsypac cukier, wlac 50g mleka. Ustawic czas 3min/ temp. 37/obr. 3. Pozwolic zaczynowi popracowac przez 10 min.
Następnie do "Blokada naczynia miksującego" dodac masło, resztę mleka, kardamon, sól, wymieszac z zaczynem, ustawiajac Thermomix na 1 min, temp 37 i "Mieszanie" .
Po tym czasie dodac mąkę i wyrabiac ciasto: 6 min, interwał "Ciasto" . Następnie wrzucic do "Blokada naczynia miksującego" rodzynki i wyrabiac ciasto jeszcze minutę na "Ciasto" .
Ciasto wyjac, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na ok 40 minut.
Po tym czasie uformowac z ciasta kulki- ok 15 sztuk, posmarowac rozbełtanym jajkiem. Odstawic do wyrosniecia jeszcze na 15 minut.
Piec 15 minut w temp. 200 stopni, wyciagac rumiane, jeśc po ostygnięciu.
Smacznego!
Zamiast rodzynek można dodac kawałki czekolady.
Zaczyn
Porady
Konsystencja ciasta zalezna jest od mąki. Ciasto powinno byc elastyczne, odchodzic od naczynia"Blokada naczynia miksującego" .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyglądają obłędnie
Super bułeczki!!!! Polecam
Świetny przepis, bułeczki pyszne bardzo przypominają nam bułeczki holenderskie. Z maselkiem i wędliną to już prawdziwy rarytas. Mają niestety jedną wadę - szybko znikają z talerza
Dzięki za przepis pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?