thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 04/11/16
zmieniono dnia: 05/11/16

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 190 gramów cukru
  • 190 gramów mąki, tortowej
  • 3 łyżeczki kakao, ciemnego, gorzkiego

Masa

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 gramów mascarpone
  • 1 śmietan fix, opcjonalnie

Dodatki

  • 1 puszka karmelu
  • wiśnie drylowane
  • migdały w płatkach

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. Założyć motylek. Naczynie musi być całkowicie suche i czyste.

    Wbić białka, ubić na sztywną pianę - 4 min / obr. 3.5 (lub do czasu aż piana będzie sztywna) - nie zakładać miarki podczas ubijania. Nie zmniejszając obrotów dodawać pod koniec ubijania stopniowo cukier.

    Ubijać kolejne 2 min / obr. 3.5

    Włączyć mieszanie - 1 min / obr. 3 -dodać po kolei żółtka.

    Na koniec dodać mąkę z kakao i mieszać 30 sek / obr. 1.

    Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec do suchego patyczka w temperaturze 190 stopni (ok 30 min)

    Po ostudzeniu przeciąć na pół
  2. Masa
  3. W trakcie pieczenia biszkoptu.

    Śmietanę (musi być bardzo zimna z lodówki) lekko ubić (motylek, obr. 3 - bez miarki - czas dostosować - obserwować konsystencję przez otwór).

    Dodać cukier wanilinowy, cukier puder i śmietan fix. Ubić na sztywno (motylek, obr. 3 - bez miarki - czas dostosować - obserwować konsystencję przez otwór).

    Włączyć mieszanie - 1 min / obr. 2 - w tym czasie dodawać stopniowo serek mascarpone.

    Masę przełożyć do miski i włożyć do lodówki na 15 min.
  4. Łączenie
  5. Przecięty na pół biszkopt skropić delikatnie sokiem z wiśni (można dodać odrobinę alkoholu - wedle preferencji).

    Na dolnej części ułożyć drylowane wiśnie.

    Nałożyć schłodzony krem.

    Przykryć drugą warstwą biszkoptu.

    Posmarować karmelem i posypać migdałami (lub inne wybrane bakalie).



    Przechowywać w lodówce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Natchnienie - biszkopt z wiśniami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?