thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Murzynek

  • 100 g mleka
  • 4 jajka
  • 250 g Margaryny Kasia
  • 60-70 g ciemnego kakao, np. DecoMoreno
  • 270 g mąki pszennej, np. kurpiowska
  • 400 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 kropli aromatu rumowego, lub 1 mała buteleczka 4,5 g
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki bułki tartej, do obsypania formy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Murzynek
  1. Formę (najlepiej tortownicę) okrągłą z kominkiem (średnica 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką.

  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka w ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę w naczyniu miksującym (suchym) z założonym motylkiem, ok. 1,5 min./obr. 3,5.

    Pianę przełożyć do osobnej miseczki. Opłukać i wytrzeć naczynie miksujące.

  3. Do naczynia miksującego wsypać cukier, kakao, cukier wanilinowy, dodać mleko i pokrojoną w kawałki margarynę. Zagotować 8 min./115 stopni/obr.3.

    Około 100 ml gotowanej masy czekoladowej odlać do małej filiżanki (do posmarowania gotowego ciasta)

  4. Do naczynia miksującego z pozostałą masą dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, aromat rumowy i wymieszać 1min./obr.4,5. Dodać przygotowaną wcześniej pianę i wymieszać 30 s./obr. 3 (zgariając pianę kopystką)

  5. Ciasto przelać do wysmarowanej formy, wstawić do ciepłego piekarnika (ok. 40 stopni), zwiększyć temperaturę do 170 stopni. Piec około 40 - 45 minut.

  6. Gorące ciasto odwrócone do góry spodem przełożyć na deskę i przy pmocy łyżeczki lub małej łopatki posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową.

Porady

W zależności od upodobań można regulować ilość kakao oraz cukru.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Murzynek

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 19, 2025 at 18:07
    1.0

    Zakalec po całości, porażka, zmarnowane produkty, czas i nerwy. Szukałam przepisu wg ocen, nie wiem czemu ten przepis ma tak dobre oceny. Zwykłym mikserem robiłam udanego murzynka ... I te 400g cukru w składnikach🤦🏻‍♀️

  • czerwca 11, 2024 at 06:47

    Polecam murzynek pyszny mocno czekoladowy ,wilgotny. Piekłam 10 min dłużej i w 190 stopniach. Pozdrawiam i dziękuję za przepis

  • listopada 27, 2022 at 12:04
    5.0


    Ja dziś z murzynka zrobiłam tort, przełożyłam konfiturą porzeczkowe i polałam roztopioną gorzką czekoladą. Pycha

  • marca 27, 2022 at 15:59

    Zrobiłem , wyszedł zajebisty

  • października 10, 2021 at 09:52
    5.0

    Super.
    Zawsze wychodzi pyszny. Cukru dodaję 280-300 g i dzieciom smakuje.

  • stycznia 16, 2021 at 16:28
    5.0

    świetne ciasto, w pierwszym momencie pomyślałam, że wyszedł mi piękny zakalec, ale ciasto po prostu ma taką gliniastą konsystencję - ubóstwiam! Polewa też znakomita. Zgodnie z komentarzami zmniejszyłam tylko ilość cukru do 230g

  • sierpnia 8, 2020 at 18:28

    Murzynek przepyszny chociaż dałam mniej cukru,pianę ubiłam dopiero na samym końcu a formę wysmarowałam masłem.

  • stycznia 15, 2020 at 12:11
    5.0

    Sprawdziłam - super Wink

    Skorzystałam z porad i dałam 200g cukru. Dodałam też na koniec do ciasta grubo posiekane orzechy włoskie. Fajnie chrupią. Posypałam też orzechy na polewę, na wierzchu ciasta. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Pozdrawiam

  • października 27, 2019 at 03:57

    Bardzo smaczne ciasto. Przepis wychodzi nawet gdy się wrzuci wszystkie składniki i wymiesza. Pewnego razu zapomniałam dodać masła i tez nie było tragedii (Nie wyrosło mi wtedy i było mniej puszyste)

  • lipca 8, 2019 at 16:21

    Gdyby ktoś, kiedyś podczas robienia spostrzegł, że nie ma w domu kakao, a zamiast tego jest przyprawa do piernika, spokojnie można zastąpić, też wychodzi super 😁 aczkolwiek murzynek pierwsza klasa! najlepszy przepis z dotychczasowych, które wypróbowałam.