Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki oleju
- 2 łyżki rumu
- 2 żółtka
- Nadzienie serkowe:
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 białka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nadzienie serkowe: serek mascarpone wymieszać łyżeczką z pozostałymi składnikami i wsadzić do zamrażalki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Ciasto: wszystkie składniki wrzucić w podanej kolejności do naczynia TM i miksować 20 sec poz 5.
Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości. w środek nałożyć po 1 łyżce lekko zmorożonego nadzienia serkowego i przykryć łyżką masy czekoladowej.
Piec w piekarniku 25 minut.
Masy starcza na 2krotne pieczenie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jestem tu od niedawna, ale z wielu przepisów rezygnuję i nie robię z prozaicznych powodów np. gdy w przepisie podawana jest ilość składników w szklankach, łyżkach itp. Szklanki, czy łyżki mamy rózne, a Termomix jest wyposażony w wagę, więc sugeruję podawać ilość składników w gramach. Podobnie formy do pieczenia mamy różne, wg mnie warto napisać jakiej formy użyć.
Być może składniki w ilościach szklankowo-łyżkowych spowodowały kiepski efekt u mu23
przepis zupelnie nie trafiony. Całośc znalazła się w koszu