Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 02/04/23
zmieniono dnia: 02/04/23
Składniki
Muffinki szarlotkowe z owsianą kruszonką
- 400 gramy jabłek, lub jabłka prażone
- 250 gramy mąki pszennej
- 180 gramy zimnego masła, lub margaryna Kasia
- 60 gramy cukru
- 50 gramy cukru trzcinowego, nierafinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki wody
- 40 gramy płatków owsianych
- 1 łyżki cynamonu, mielonego
- 1 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzej piekanik do 170 stopni z grzaniem obustronnym.
- 1. Do suchego i czystego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane i zmielić. 10s/obr. 10"Miksowanie"
2. Dodać 20g cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, gałkę muszkatołową, 20g mąki, 40g masła i wymieszać. 15 s/obr. 5"Miksowanie"
3. Przełożyć do miseczki i odstawić do lodówki. - 1. Foremki do muffinek natłuścić masłem i odstawić.
2. Do czystego i suchego naczynia wsypać 60g cukru i zmielić. 15 s/obr. 10"Miksowanie"
3. Do naczynia dodać 220g mąki, cukier waniliowy, 120g masła, żółtka, wodę i wymieszać. 25 s/obr. 5."Miksowanie"
4. Ciasto przełożyć na blat, zagnieść i wylepić cienko przygotowane foremki, ciasta wystarcza na 12 sztuk.
5. Foremki odstawić do lodówki. - 1. Do naczynia włożyć obrane i wydrążone jabłka lub prażone jabłka ze słoika, dodać 30g cukru trzcinowego i 1/2 łyżeczki cynamonu, a następnie rozdrobnić. 7 s/obr. 4."Miksowanie"
2. Dodać 20g masła, dusić bez założonej miarki. 6 min/120/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie"
3. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać 10 s/"Obroty wsteczne" /obr. 2 - 1. Przygotowane ciasto w foremkach wykładamy z lodówki, a następnie wypełniamy muffinki przygotowanym nadzieniem.
2. Wyciągamy z lodówki owsianą kruszonkę i posypujemy nią muffinki.
3. Muffinki pieczemy około 35/40min. Boczne ścianki muffinek muszą być zarumienione.
Piekarnik
Owsiana kruszonka
Ciasto
Nadzienie
Robienie muffinek
Porady
Muffinki smakują jeszcze lepiej, kiedy podajemy je na ciepło wraz z lodami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze