
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
ciasto
- szczypta soli
- ok 500 g mąki, w zasadzie tyle ile wchłoną jajka
- 5 jajek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do
2. odłożyć na 30 minut aby odpoczęło. 3. z ciasta odkrawać kawałki do wałkowania. 4. wałkować na natłuszczonym olejem blacie, jak najcieniej się da. ciasto ma być niemalże przezroczyste.Ciasto im cieniej rozwałkowane tym lepiej, wtedy faworki wychądzą bardziej spuchnięte i chrupiące. 5. radełkiem lub nożem wykrawać różne kształty (trójkąty, kwadraty, paski ) jak na faworki 6. smażyć w dość głębokim oleju na złoty kolor. 7. po usmażeniu odsaczyć z nadmiaru oleju na papierze kuchennym. 8. tak przygotowane faworki układać warstwami, polać płynnym miodem lub golden syropem, posypać rodzynkami, makiem i wiórkami kokosowymi, i tak układać kolejne warstwy aż utworzy się kopczyk"Blokada naczynia miksującego" wbić całe jajka i włączyć
"Ciasto" i dosypywać mąkę, aż do uzyskania gęstego i zwartego ciasta.
SMACZNEGO
Porady
Jest to litewski smakołyk znany na suwalszczyźnie. Dziś po raz pierwszy w moim wykonaniu i smakuje tak samo jak pamiętam je z dzieciństwa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Urodziny
Urodziny dziecka
Prezent
Przystawka
Deser
Kreatywne
Niedrogie
Smażenie
Smażenie na głębokim tłuszczu
Ciastka
Litewska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
im cieniej rozwałkowane, tym bardziej bąblowate i chrupiące
takie ma właśnie być 
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Mi wyszło bardzo bąblowate ale pycha. POLECAM!
przepraszam, z pośpiechu nie podałam, ale oczywiście wyrabianie ciasta
"Ciasto" czas 3 min. lub dłużej jeśli to konieczne. trzeba badać gęstość ciasta 
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/