Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Składniki
Mokre ciasto marchewkowe z orzechami
- 4 jajka
- 150 gramy cukru
- 1 cytryna, osobno sok i starta skórka z całej cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego, lub przyprawy do piernika
- 1 szczypty soli
- 3 łyżki mąki pszennej, może być też orkiszowa
- 250 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 250 g marchewki, obranej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło, do wysmarowania tortownicy
lukier
- 1 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżek wody, najlepiej wrzątku
- 80 gramów cukru pudru, zwykly cukier zmielić w suchym i czystym TM 10s/obr. 10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do suchego i czystego "Blokada naczynia miksującego" wsypać orzechy i zmielić 10 s/obr. 5
Przełożyć do innego naczynia.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć marchew, zmielić 10s/obr. 5
Nastawić piekarnik na 100*
Tortownice wysmarować masłem, odstawić.
Dołożyć do orzechów.
Naczynie umyć o osuszyć. - Do "Blokada naczynia miksującego" włożyc żółtka i cukier ubić 50s/obr. 4.
Dodać skok z cytryny, skórkę z cytryny, cynamon zmielone orzechy i marchew. Wymieszać 40s/obr. 2.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Nastawić 50s/obr. 2 i w trakcie pracy dodawać przez otwór w pokrywie na zmiane po łyżce piany z białek i mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia.
W razie konieczności wymieszaćć wszystko dokładnie kopystką. - Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 100* piekarnika i podnieść temparaturę do 180*. Piec 50 minut. Odtawić na 15 minut do przestudzenia.
- Składniki na lukier wymieszkać w miseczce do rozpuszczenia cukru. Rozprowadzić lukier na cieście.
Ciasto podawac jako deser do kawy lub herbaty
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Urodziny
Urodziny dziecka
Gotowanie na co dzień
Przepis dla dzieci
Bez alkoholu
Deser
Pieczenie
Ciasto
Szwajcarska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepis zawiera błędy. Nagle pojawia się piana z białek, a wczesniej jest wskazówka, że ubijamy żółtka z cukrem (o białkach nie ma wzmianki) .Poproszę o korektę
Are you sure to delete this comment ?