thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g cukru pudru
  • 60 g Miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżek miodu
  • 2 łyżeczek przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżeczek sody oczyszczonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" (naczyniu miksujacym) umieszczamy miód, pokrojone masło i drożdże. Ustawiamy thermomix na 2,30 min / 37 stopni / obr. 2

    2. Do tego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i 1 jajko (drugie bedzie potrzebne pozniej). Ustawiamy 1 min / Interwał Ciasto"Ciasto"

    3. Ciasto wałkujemy na grubość około 4mm (grubsze ciastka = bardziej miękkie)i wycinamy foremkami różne kształty, kładziemy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy z góry rozmąconym jajkiem.

    Pamiętajcie o zachowaniu odstępów bo pierniczki rosną i sklejają się do siebie.


    4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemmy 8-12 minut - z tym że im dłużej tym bardziej spieczone i mniej miękkie - ja piekę 9 minut.

    5. Wyciągamy z piekarnika i studzimy, a następnie można je udekorować.

    Poolecam polewę czekoladową, tj: 100g czekolady gorzkiej i 50g miękkiego masła roztopić w kąpieli wodnej.
    Udekorowane pierniki odstawić w chłodne miejsce.


    Przepis przetestowany przeze mnie i faktycznie wychodzą miękkie, można je od razu zjeść bez obaw o połamanie zębów tmrc_emoticons.):P

    SMACZNEGO!

Porady

UWAGA! Ciasto może wyjść dość rzadkie - najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na noc w lodówce, a piec rano - przez noc stwardnieje i będzie się dobrze wałkować.

Jednak jeśli czas Was goni, to po wyjęciu z TM jeszcze chwilę wyrabiam ręcznie na lekko podsypanej mąką stolnicy. Wałkuję i wycinam od razu na papierze do pieczenia, który potem przekładam na blaszkę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 7, 2024 at 10:59
    5.0

    Adaadaada: drugie jajko potrzebne jest do posmarowania pierniczków, do polakierowania

  • grudnia 3, 2024 at 17:08

    A mnie dalej ciekawi co z drugim jajkiem ?

  • listopada 29, 2024 at 11:36
    5.0

    Wczoraj upiekłam pierniczki wg przepisu. Z całą rodziną jesteśmy pod wrażeniem efektu mojej pracy. Pierniczki są smaczne, miękkie, łatwe do dekoracji. Przepis jest bardzo dobry, łatwy w wykonaniu. Pierniczki zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi 4 blachy pierników. Wałkowałam zaraz po zmieszaniu wszystkich składników, łatwo się rozwałkowało ciasto i pierniczki dobrze się wykryawały. Polecam ten przepis który daje duzo radości i dobrze smakuje.

  • grudnia 8, 2020 at 12:55
    5.0

    Pierniczki pyszne i również po kilku dniach są nadal miękkie. Dodałam trochę więcej mąki i na noc w lodówce zostawiłam

  • grudnia 19, 2019 at 21:38

    Bardzo dobre i bardzo miękkie, piekłam też tylko 9 minut

  • grudnia 19, 2019 at 19:49

    Jak co roku - miękkie pierniczki upieczone tmrc_emoticons.)
    Wyszły wyśmienite!

    Dodałam nowe zdjęcia, bo może poprzednie było mało zachęcające :P - jest tam też zdjęcie, jak wygląda moje ciasto.


    Polecam! tmrc_emoticons.)

  • grudnia 8, 2019 at 20:01

    Właśnie skończyłam piec. Mieciutkie, aromatyczne - ciasto chłodziło się cały dzień. Nie kleiło się wcale. Pyszne.

  • grudnia 6, 2019 at 10:37

    Pierniczki wyszły super mięciutke i bardzo smaczne Cooking 7Smile

  • grudnia 2, 2019 at 10:57

    bzac napisał:
    bardzo popękały mi te pierniczki nie sa takie gładkie, czy może ktoś zna powód



    Może zmiejsz trochę temperaturę w piekarniku?

    Wiadomo różne są piekarniki, mój nagrzewa się zabardzo i dlatego muszę na pokrętle ustawiać mniej niż w przepisie.

  • listopada 29, 2019 at 18:31

    bardzo popękały mi te pierniczki nie sa takie gładkie, czy może ktoś zna powód