Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
30
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 90 g cukru pudru
- 60 g Miękkiego masła
- 2 jajka
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżek miodu
- 2 łyżeczek przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżeczek sody oczyszczonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. W "Blokada naczynia miksującego" (naczyniu miksujacym) umieszczamy miód, pokrojone masło i drożdże. Ustawiamy thermomix na 2,30 min / 37 stopni / obr. 2
2. Do tego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i 1 jajko (drugie bedzie potrzebne pozniej). Ustawiamy 1 min / Interwał "Ciasto"
3. Ciasto wałkujemy na grubość około 4mm (grubsze ciastka = bardziej miękkie)i wycinamy foremkami różne kształty, kładziemy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy z góry rozmąconym jajkiem.
Pamiętajcie o zachowaniu odstępów bo pierniczki rosną i sklejają się do siebie.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemmy 8-12 minut - z tym że im dłużej tym bardziej spieczone i mniej miękkie - ja piekę 9 minut.
5. Wyciągamy z piekarnika i studzimy, a następnie można je udekorować.
Poolecam polewę czekoladową, tj: 100g czekolady gorzkiej i 50g miękkiego masła roztopić w kąpieli wodnej.
Udekorowane pierniki odstawić w chłodne miejsce.
Przepis przetestowany przeze mnie i faktycznie wychodzą miękkie, można je od razu zjeść bez obaw o połamanie zębów :P
SMACZNEGO!
Porady
UWAGA! Ciasto może wyjść dość rzadkie - najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na noc w lodówce, a piec rano - przez noc stwardnieje i będzie się dobrze wałkować.
Jednak jeśli czas Was goni, to po wyjęciu z TM jeszcze chwilę wyrabiam ręcznie na lekko podsypanej mąką stolnicy. Wałkuję i wycinam od razu na papierze do pieczenia, który potem przekładam na blaszkę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pierniczki pyszne i również po kilku dniach są nadal miękkie. Dodałam trochę więcej mąki i na noc w lodówce zostawiłam
Bardzo dobre i bardzo miękkie, piekłam też tylko 9 minut
Jak co roku - miękkie pierniczki upieczone
Wyszły wyśmienite!
Dodałam nowe zdjęcia, bo może poprzednie było mało zachęcające :P - jest tam też zdjęcie, jak wygląda moje ciasto.
Polecam!
Właśnie skończyłam piec. Mieciutkie, aromatyczne - ciasto chłodziło się cały dzień. Nie kleiło się wcale. Pyszne.
Pierniczki wyszły super mięciutke i bardzo smaczne
Może zmiejsz trochę temperaturę w piekarniku?
Wiadomo różne są piekarniki, mój nagrzewa się zabardzo i dlatego muszę na pokrętle ustawiać mniej niż w przepisie.
bardzo popękały mi te pierniczki nie sa takie gładkie, czy może ktoś zna powód
polecam wyszly idealne, jednak ciasto to
troszkę sie kleilo i duzo podsypalam maki wiec nie były ciemne tylko jasne hehe
Wyszły wyśmienite, robiłam kilkakrotnie, są miękkie! Dałam więcej mąki bo ciasto dość rzadkie wychodzi!
Wyszły bardzo dobre
Are you sure to delete this comment ?