- TM 31
Składniki
Ciasto:
- 250 gramów mąki pszennej
- 125 gramów margarny
- 100 gramów cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa krówkowa:
- 500 gramów krówek
- 1 czekolada mleczna
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki koniaku
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 150 gramów orzechów włoskich, posiekanych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wsypać mąkę, cukier, dodać margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, wymieszać – czas 1 min, poz. obr. 5 i przy pomocy kopystki wyłożyć ciasto na blachę. Piec ok. 20 min, temp.200, wystudzić
Krówki i czekoladę rozdrobnić – czas ok.15-25 s, poz. obr. 8, dodać mleko, koniak, zapach, podgrzać – czas 3 min, temp.90, poz. obr. 2, wsypać orzechy, wymieszać – czas 1 min, obr. wsteczne poz.2
Gorącą masę rozprowadzić na upieczonym cieście, wystudzić, ozdobić.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety mój thermomix nie podołal rozdrabnianiu krowek i czekolady. Noz się blokował. Dopiero jak wyjęłam wszystko o małe porcje zdawałam i podgrzewalam,dopiero się udało.
Masa szybko zastyga.
złe proporcje- ciasto i masa, jest jej stanowczo za dużo.
Robiłam na Święta.
Najlepszy mazurek jaki kiedykolwiek jadłam
Mazurek pycha w tym roku również zagości na naszym wielkanocnym stole
Mazurek jest świetny w wersji zamiast krówek - kukułki.... będąc w ferworze robienia likieru kukułkowego, zaćmiło mnie i zamiast dać krówki dałam kukułki... taka wersja jest też rewelacyjna.
Ponieważ nie dwałam koniaku (dzieci), podwoiłam mleko (można dać tak z 10 łyżek i będzie w sam raz)
Polecam w takiej wersji również!
mazurek rewelacyjny. Nalało mi się trochę więcej koniaku ale wcale to nie zepsuło smaku
Mazurek przepyszny W tym roku znów zagości na moim Wielkanocnym stole polecam
rewelacja!!!
BARDZO DOBRY I WŁASNIE GO JEMY Z CZARNĄ GOSZKĄ KAWUSIĄ-POLECAM
igusia
Bazie na mazurku są zrobione z polewy czekoladowej i białego lukru przy pomocy strzykawki do ozdabiania tortów Pozdrawiam.