thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

cukier puder

  • 30 gramów cukru

Masa makowa

  • 600 gramów wody
  • 150 gramów margaryny Palmy
  • 2 płaskie łyżki olejku migdałowego
  • 100 gramów miodu spadziowego
  • 50 gramów Migdałów
  • 100 gramów rodzynek
  • 150 gramów orzechów włoskich
  • 4 żółtka jaj
  • 400 gramów maku
  • 200 gramów cukru

Ciasto kruche

  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 żółtka
  • 250 gramów margaryny Palmy
  • 16 gramów cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gramów cukru
  • 450 gramów mąki tortowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Masa makowa
  3. Mak podzielić na dwie części po 200 g. Zmielić 40s/10ob.

    Połączyć. Dodać 600g wody. Gotować 15 min-90st/3 obr.

    Odsączyć nadmiar wody. Przełożyć do innego naczynia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    Wsypać orzechy, migdały - rozdrobnić 4s/4obr.

    Przesypać do miseczki.

    Roztopić margarynę. Dodać odsączony mak, cukier, miód, rodzynki, żółtka. Dodać rozdrobnione orzechy i migdały.

    Wymieszać 5s/4obr.

    Gotową masę przełożyć do innego naczynia.

    Naczynie umyć i osuszyć.

     

  4. Ciasto"Ciasto"

    Ciasto kruche

     

    Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę, margarynę.

    Wymieszać 5s/5obr

    Wymieszane ciasto wyłożyć na blat i uformować prostokąt, następnie podzielić na dwie części.

    Pierwszą część rozwałkować i przełożyć na blachę, piec w piekarniku około 20 minut, 190st do uzyskania "złotego koloru".

    Drugą część rozwałkować  na grubość 3mm i pokroić na 5mm paski.

    Masę makową rozłożyć na upieczone ciasto kruche. Następnie pokrojone paski układać w poprzeg w jedną, a następnie w drugą stronę, tworząc kratę.

    Włożyć do piekarnika na około 30-40 minut, 180st.

    Po wystudzeniu górę posypać cukrem pudrem ( 30g cukru 15s/10obr w suchym naczyniu )

     

    Smacznego!

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec wigilijny

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?