Składniki
CIASTO
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
- 4 żółtka
- 600 g mąki pszennej
- 50 g masła, miękkiego
- 200 g mleka
- 60 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 120 g cukru
Masa
- 50 g skórki z pomarańczy
- 50 g rodzynek
- 350 g mleka
- 500 g maku
- 250 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
- 4 białka
- 50 g żurawiny
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37 st. C/obr.1
2.Dodać reszte składników i wyrabiać 2 min/"Ciasto"
3.Odstawić na 20-30 min do wyrośnięcia pod kuchenną ściereczką
4.Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy , rozdrobnić 3s/obr.6 , przełożyć
5.Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać 250 g maku , zemleć 30 s/obr.10, przełożyć
6.Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać 250 g maku , zemleć 30 s/obr.10
7.Do "Blokada naczynia miksującego" dodać wcześniej zmieloną porcję maku ,mleko rodzynki,skórki,żurawinę,cukier i miód , gotować 15 min/90 st.C/obr.3
8.Dodać rozdrobnione orzechy i migdały oraz aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr.4
9.Mase przełożyć do innego naczynia i ostudzić. "Blokada naczynia miksującego" dokładnie umyć i osuszyć.
10.Założyć motylek.Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć białka , dodać szczyptę soli , ubić na sztywno 3 min/obr.3. Pianę dodać do masy makowej i wymieszać kopystką
Ciasto
Masa
Porady
Dla osób ceniących czas ciasto drożdżowe wykonane w Tm 5 można zastąpić ciastem francusko-drożdżowym do croissant'ów a masę makową gotową z puszki.
Masę makową można skomponować według własnego uznania lub dodać mieszankę keksową.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja😀 fajna alternatywa dla makowca. Bałam się że będzie trudno ale poszło spokojnie. Wszystkim smakowało.
Nie zgadza mi sie ilosc masy(za duzo o połowe) -nawet na zdjeciach jest duzo mniej niż mi wyszlo.Rowniez czas pieczenia jest zdecydowanie za dlugi.
Wkładac do nagrzanego piekarnika?
Polecam wszzstkim! Rodyinie smakowalo
ROBIŁAM BARDZO FANE CIASTO .TYLKO MIAŁAM PROBLEM Z PRZEKROJENIEM CIASTA NOŻEM ŻEBY WYWINĄĆ . TERAZ WIDZĘ ,ŻE NJLEPIEJ MIEĆ JE NA PAPIERZE . I POTEM WKŁADAĆ DO NACZYNIA .POLECAM
rewelacyjny przepis. Znalazłam go przed WSigilią i dziś 3 raz już je robię. Dla tych co nie wiedzą co zrobić z resztką ciasta - ja robię małe bułecvzki nadziewane makiem i piekę razem z gwiazdą
Pyszne i proste!
Mak z puszki super i duzy plus, ze w kazdym kawalku jest go dosc sporo.
Super!
A co z ciastem, które sie odkraja wokół spodu tortownicy? Do wyrzucenia? 😊
Pęknie wygląda, wypróbuję na święta!