thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
2h 5min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 03/05/15
zmieniono dnia: 24/05/15

Składniki

ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g oleju
  • 3 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g cukru

masa:

  • 500 g śmietany kremowej 30%
  • śmietanfix
  • 1 cukier waniliowy

dodatki:

  • pestki z owocu granatu
  • płatki czekoladowe

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Leśny mech ... Zielony mech ... Shrek
  1. Przygotowanie ciasta:

    1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypujemy cukier, mielimy 20s./obr.10

    2. Zakładamy motylek, dodajemy jajka i ucieramy 4 min./37 stopni/obr.3

    3. Dodajemy olej i ucieramy 2 min./37 stopni/obr.3 - zdejmujemy motylek.

    4. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy 1 min./Ciasto"Ciasto"

    5. Dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak. Wyrabiamy 1 min./Ciasto"Ciasto"

    6. Wlewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w temperaturze 180 C ok. 50 minut - do tzw. suchego patyczka.

    7. Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy i studzimy.

    8. Kiedy ciasto jest ostudzone, odcinamy wierzch, tak, żeby ze spodu powstał równy “tortowy” blat.

    9. Wierzch rozdrabniamy na talerzu na okruchy.

     

    Przygotowanie masy:

    1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i śmietan fix. Zakładamy motylek. Ubijamy śmietanę 30s./obr.4, sprawdzam konsystencję, jeżeli trzeba to powtórzyć do uzyskania bitej śmietany.

     

    Na wystudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę, posypujemy płatkami czekoladowymi a następnie sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy owocami z granatu.

     

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Leśny mech ... Zielony mech ... Shrek

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?