- TM 31
Składniki
- 175 g mąki pszennej
- 60 g mąki orkiszowej
- 100 g masła miękkiego
- 80 g płatków owsianych
- 110 g cukru brązowego
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli
- 70 g żurawiny, suszonej
- 2-3 łyżki wody letniej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć masło i cukier. Ucierać 5 sek./Obr.3.
2. Dodać mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i żurawinę. Wyrabiać 10sek./Obr.3.
3. Sprawdzić, czy wyrobione ciasto jest wystarczające klejące się, by móc wyrobić z niego ciasteczka. Jeśli składniki nie łączą się wystarczająco dobrze, dodać 2-3 łyżki wody, wymieszać 10 sek./Obr.3.
4. Przełożyć ciasto do innego naczynia. Formować nieduże kuleczki, zgniatać je w dłoni na płaskie okrągłe ciasteczka.
5. Położyć na blaczce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w temp 175 st.C około 20-30 min, aż będą jasno złociste.
Porady
Zamiast żurawiny można dodać swoje ulubione dodatki, np. bakalie itd.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam. Dodałam rodzynki i wyszły bardzo fajne.
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
Żórawina pod każdą postacią warta spróbowania...a ciastka tym bardziej.
Dodany do wypròbowania
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Przepis dodaje do wypróbowania napewno są pyszne
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ciasteczka wypróbuję, mam mąkę orkiszową Dziękuję za przepis
Super Wyglądają na dość dietetyczne. Pewne jest, że mają dużo błonnika
Tak, mozna pokombinować z mąkami. Próbowałam zarówno z mąką żytnią, pszenną razową, za każdym razem wyszły super SMACZNEGO
Ciekawy przepis ;o) A czy mąkę orkiszową można zastąpić jakąś inną, bo nie mam takiej, a chcialaby wypróbowac przepis? Pozdrawiam.
;o)