- TM 5
Składniki
nadzienie II jabłkowe
- 800g jabłek
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny, opcjonalnie
- płatki migdałowe
nadzienie I
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
- 4 żółtka
- sok i otarta skórka z 2 cytryn
- owoce: jeżyny, maliny, borówki...
ciasto
- 180g masła, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki oleju, rzepakowy lub arachidowy
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 300 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić masło, olej, wodę, cukier, sól 5minut/120 st/obr2 (ma się pienić). Dodać mąkę i wymieszać 2min/obr"Mieszanie" - konsystencja podobna do ciasta ptysiowego.
Jeszcze gorące ostrożnie wyłożyć na blaszce. I piec ok 15 min w 200stopniach.
Można odłożyć garść ciasta w celu posypania szarlotki z wierzchu.
nadzienie I
wszystkie składniki oprócz owoców wymieszać 1min/obr 4
masę wylać na podpieczony spód i piec 15-20 min temp.180st
po wyjęciu wystudzić i włożycz do lodówki na kilka godzin
przed podaniem udekorować owocami, bitą śmietaną...
zamiast cytryn polecam też limonki
ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
No i odważyłam się....Lubię eksperymentować w kuchni, co czasami bywa zgubne, ale w tym przypadku -nie żałuję. Ciasto delikatne, maślane, lekkie,nie za słodkie. Zrobiłam z nadzieniem jabłkowym. Podałam na ciepło z lodami i bitą śmietaną-wypas. Rodzinie smakowało. Całość robi się mega szybko i bezproblemowo.Można zrobić na tzw."niespodziewanych gości". Super -polecam przepis
Kruche, bardzo kruche. Pyszne. Efekt końcowy nie ma nic wspólnego z ptysiowym. Na szarlotkę ok - dla tych co lubią dużo jabłek, na cienkim pysznym cieście. Bez cukru można wykorzystać na tartę np. szpinakową czy porową - ale ja na słono wolę trochę mniej delikatne spody . Raczej nie nadaje się na babeczki, bo jest zbyt kruche. Przepis można zrobić bez termomixa, wykorzystując piekarnik (wszystko oprócz mąki włożyć w żaroodpornycm naczyniu na 15 minut do piekarnika 200stopni - "aż się zacznie rumienić na brzegach", wyjąć dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką, jeszcze gorące wyłożyć na blachę do tart, nakłuć w kilku miejscach, można zostawić trochę ciasta na kruszonkę, piec ok 15 min w 200 stopniach, jak się podpiecze włożyć mus, posypać kruszonką, zapiec kolejne 15 min).
Zaraz chyba zrobię tartę z gruszkami.
A to ciasto to po upieczeniu bardziej przypomina kruche czy ptysiowe? Mozna na wierzch wylozyc np. mus jablkowy taki jak na szarlotke?
Jak najbardziej kruszonka może być z tego ciasta. To moje ulubione maślane kruche, najlepsze jakie potrafię zrobić ciekawe czy wyszło
Przepis mnie zaintrygował. Mam w domu wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych - zrobię zamiast nich kruszonke z ciasta. Chyba też będzie ok? Jutro do dzieła